Muffiny z czerwoną papryką, szczypiorkiem i mozzarellą
Szczypiorek na oknie stał i stał. Chętnych było na niego sporo - do jajecznicy, twarożku, sałatki. Wszyscy chętni o nim zapomnieli. Dalej stał i czekał. Koniec tej stateczności przyszedł razem z pomysłem na obiadowe muffinki, oczywiście w wersji wytrawnej ;) Świetne też na drugie śniadanie zamiast kanapki czy na imprezową przekąskę. W smaku łagodne, mozzarella uściśliła ciasto,a duet papryki i szczypiorku wprowadził trochę świeżości :)
Składniki:
- 375 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 110 g masła
- 1 i 1/3 szklanki maślanki
- 2 jajka
- 1 duża czerwona papryka
- 1 pęczek szczypiorku
- ok. 180 g mozzarelli
Mąkę, proszek do pieczenia wymieszać w misce. Paprykę umyć, usunąć z niej gniazda nasienne i białe części, pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać, mozzarellę pokroić w dużą kostkę.
Masło roztopić, przestudzić. Następnie dokładnie wymieszać z maślanką i jajkami.
Połączyć składniki suche z mokrymi, dodając paprykę i szczypiorek. Każdą z papilotek napełnić sporą łyżką ciasta, wcisnąć po 3 - 4 kawałki mozzarelli, przykryć resztą ciasta. Piec w temperaturze 190 stopni przez 25 minut (do suchego patyczka).
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz