Babka piaskowa z rodzynkami
Babkowy klasyk. Bez zaskoczeń, bez udziwnień. Chyba, że...zaskoczyć mogą rodzynki ;) Ucierana na sporej ilości jaj, bo aż 7. Wilgotna, sprężysta i smaczna :)
Składniki:
- 200 g masła o temperaturze pokojowej
- 200 g cukru
- 7 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
- 200 g mąki
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g rodzynek
Rodzynki lekko obsypać mąką, odstawić. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Formę do babki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać po jednym żółtku i łyżce cukru (3 łyżki cukru zostawić do piany z białek). Masę maślano - jajeczną połączyć ze śmietaną, dodać mąkę i zmiksować na niskich obrotach. Wmieszać rodzynki. Białka ubić w między czasie dodając cukier, ubijać do czasu aż masa stanie się sztywna i lśniąca. Ubita pianę delikatnie wmieszać w ciasto. Masę przelać do formy, wstawić do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika, piec ok. 40 minut (do suchego patyczka).Przestudzić w formie, wyjąć letnią. Polukrować lub posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
Źródło: Z. Zawistowska, Desery i wypieki domowe.
Faktycznie spora ilość jajek. Ciekawa jestem smaku tej babeczki. ;)
OdpowiedzUsuń