Kawowo - czekoladowe precelki
Jestem zakręconym człowiekiem. Wiedzą o tym Ci którzy mieli okazję ze mną trochę po przebywać ;) Ale ostatnio zadziwiam samą siebie i zaczynam poważnie myśleć o "cud tabletkach" na rozruch mózgu ;) Nie dalej jak dzisiaj pytam się mojej siostry czy nie chce ze mną iść 7 marca na koncert. Kontynuując swoją myśl zastanawiam się co to za dzień, gdzie w międzyczasie spotykam się ze świadomością, że przecież przedwczoraj był dzień kobiet czyli 8 marca. Znaczy, że 7 już był! Także ten... o_O
Na rozbudzenie i koncentrację prezentuje i polecam pysznie kruche, czekoladowe precelki z akcentem kawowym. Łatwe do zrobienia, a jeszcze łatwiejsze i przyjemniejsze do zjedzenia :)
Składniki (na ok. 30 sztuk):
- 100 g masła o temperaturze pokojowej
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka kawy
- 1 łyżka kakao
- 225 g mąki
- 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Mąkę przesiać z kakaem i wymieszać z kawą. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajko dalej ucierając. Do masy maślanej wsypać mieszankę mączną, wyrobić rękoma gładkie i jednolite ciasto. Schłodzić przez 15 minut w lodówce. Z porcji ciasta rolować ok. 10 cm wałeczki o grubości 5 mm. Końce zwijać do środka tak by przypominały literę "B". Precelki ułożyć na wyłożonej papierem blasze. Piec 10 - 15 minut w temperaturze 190 stopni C.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzone precelki zanurzać w połowie w czekoladzie. Gotowe precelki układać na pergaminie by czekolada stężała.
SMACZNEGO :)
Źródło: Czekolada. Łatwe i pyszne przepisy krok po kroku.
Komentarze
Prześlij komentarz