Tarta Tatin z gruszkami
Ekscytacja 😍 Własnie ona mi towarzyszy kiedy sięgam po przepisy z historią, będące klasykami wypieków. Jest w tym, pewna niesamowitość, w której uwielbiam uczestniczyć.
Pierwszy raz tartę Tatin robiłam 8 lat temu - tą klasyczną z jabłkami. Jeśli nie znacie jej historii powstania to pokrótce Wam powiem, że powstała przez przypadek i zbiór pomyłek. Jej idea jest taka, że to ciasto przykrywa owoce, a nie owoce ciasto, stąd też określanie jej jako odwróconej.
Jej siłą jest prostota, łatwość i szybkość wykonania. Przed Wami wersja z gruszkami i fiołkami, ale generalnie możecie użyć do niej i w miarę twarde śliwki czy brzoskwinie na przykład 😊
Składniki ciasta:
- 125 g masła
- 200 g maki
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru (u mnie klasycznie już trzcinowy)
- zimna woda
Karmelizowane gruszki:
- 4 - 5 gruszek (warto je wcześniej "przymierzyć do patelni, żeby ocenić ile zużyjecie)
- 70 g masła
- 50 ml wody
- 125 cukru trzcinowego (możecie zastąpić innym)
- garść fiołków (można pominąć)
Masło, mąkę, sól, cukier i 1 łyżkę zimnej wody zagnieść na gładkie ciasto (jeśli będzie suche - rozsypujące - dodać odrobinę wody). Z ciasta uformować kulę, umieścić w szczelnym pojemniku lub foli i schłodzić przez godzinę w lodówce.
Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół wydrążając gniazda nasienne. Na patelni (ważne by miała odkręcaną rączkę lub była wykonana z żeliwa) umieścić cukier i wodę, podgrzewać na niewielkim ogniu mieszając od czasu do czasu. Kiedy cukier się rozpuści, zwiększyć moc ognia i gotować przez 5 minut, aż karmel zbrązowieje. Zdjąć z ognia, dodać masło, wymieszać. Połówki gruszek umieścić na patelni, patelnie przenieść z powrotem na palnik. Smażyć ok 5 minut (w przeciągu smażenia raz obrócić gruszki). Patelnie zdjąć z palnika, przestudzić. Gruszki finalnie ułożyć brzuszkiem do dołu, obsypać fiołkami. Ciasto rozwałkować i ułożyć na wierzchu gruszek znajdujących się na patelni.
Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Przestudzić ok 10 minut na patelni, wyłożyć na paterę.
SMACZNEGO 😊
Wyższa szkoła pieczenia.
OdpowiedzUsuń