Mandarynkowe muffiny z cynamonowym lukrem


Muffinki w aromatach i zapachach towarzyszących zimie. Mandarynka z cynamonem 😀 

Są pyszne! Dzięki puree z mandarynek wzmocnionym sokiem (też) z mandarynek mocno wilgotne i aromatyczne 😊 Może nie aż tak bardzo ekspresowe, jak na muffinki przystało, ale warto w nie zainwestować dłuższą chwilę 😉



Składniki:
  • 3 mandarynki
  • sok z 2 mandarynek
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Lukier:
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 3 - 4 łyżeczki wody
  • ok. 150 g cukru pudru

3 mandarynki dokładnie umyć, a następnie umieścić w garnku z gotującą się wodą. Gotować w całości na małym ogniu ok. 30 minut. Ugotowane mandarynki przestudzić, pokroić na ćwiartki i zmiksować blenderem (razem ze skórkami) na gładkie puree.
Jajka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać puree, sok z dwóch mandarynek, olej i dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem i dodać do mokrej masy. Wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić masą. Piec w temperaturze 190 stopni C przez 25 - 30 minut.
Przygotować lukier: cynamon wymieszać z cukrem pudrem, dodać wodę i połączyć do gęstej konsystencji (jeśli lukier będzie rzadki dodać cukier puder, jeśli za gęsty odrobinę wody). 
Przestudzone muffiny polać lukrem.


SMACZNEGO 😊 


Komentarze

Popularne posty