Mandarynkowe muffiny z cynamonowym lukrem
Muffinki w aromatach i zapachach towarzyszących zimie. Mandarynka z cynamonem 😀
Są pyszne! Dzięki puree z mandarynek wzmocnionym sokiem (też) z mandarynek mocno wilgotne i aromatyczne 😊 Może nie aż tak bardzo ekspresowe, jak na muffinki przystało, ale warto w nie zainwestować dłuższą chwilę 😉
Składniki:
- 3 mandarynki
- sok z 2 mandarynek
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 250 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Lukier:
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 - 4 łyżeczki wody
- ok. 150 g cukru pudru
3 mandarynki dokładnie umyć, a następnie umieścić w garnku z gotującą się wodą. Gotować w całości na małym ogniu ok. 30 minut. Ugotowane mandarynki przestudzić, pokroić na ćwiartki i zmiksować blenderem (razem ze skórkami) na gładkie puree.
Jajka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać puree, sok z dwóch mandarynek, olej i dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem i dodać do mokrej masy. Wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić masą. Piec w temperaturze 190 stopni C przez 25 - 30 minut.
Przygotować lukier: cynamon wymieszać z cukrem pudrem, dodać wodę i połączyć do gęstej konsystencji (jeśli lukier będzie rzadki dodać cukier puder, jeśli za gęsty odrobinę wody).
Jajka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać puree, sok z dwóch mandarynek, olej i dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem i dodać do mokrej masy. Wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić masą. Piec w temperaturze 190 stopni C przez 25 - 30 minut.
Przygotować lukier: cynamon wymieszać z cukrem pudrem, dodać wodę i połączyć do gęstej konsystencji (jeśli lukier będzie rzadki dodać cukier puder, jeśli za gęsty odrobinę wody).
Przestudzone muffiny polać lukrem.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz