Brownies z białą czekoladą i prażonymi orzechami włoskimi
To brownie jest przepyszne! Słodkie ogromnie, ale ma w sobie coś takiego wciągającego, że i słodycz nie powstrzymuje by jeść z uśmiechem na ustach i nie przestawać 💗
Duży ukłon należy się aromatowi prażonych orzechów włoskich, mam wręcz wrażenie że nawet łagodzą tą słodką słodycz, a fakt, że są w dużych kawałkach...świetnie chrupie 😉
Jestem nim zachwycona 😍 Szykujcie czarną kawę i próbujcie 😊
Składniki:
- 200 g białej czekolady
- 100 g masła
- 1 duże jajko
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka orzechów włoskich
Połówki orzechów włoskich podprażyć na suchej patelni i przestudzić.
W misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą rozpuścić 150 g połamanej w kostki białej czekolady razem z masłem. Dokładnie połączoną masę lekko przestudzić. Następnie dodać jajko, mleko skondensowane, ekstrakt waniliowy, sól himalajską i zmiksować na gładką masę. Na koniec wsypać przesianą mąkę i ponownie zmiksować. Do masy wmieszać 50 g grubo posiekanej białej czekolady i prażone orzechy włoskie (nie siekać ich).
Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (24 x 24 cm), wyrównać wierzch.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 - 30 minut.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 - 30 minut.
Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraty.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz