Sałatka z surimi, świeżym ogórkiem i koperkiem

Sałatka, która  wraca na stół szczególnie wtedy kiedy organizuje spotkanie w większym gronie 😉W pierwotnej wersji z podawana była z makaronem w kształcie ziarenek ryżu, ale serwuje i proponuje Wam wersję zdrowszą, bo z makaronem orkiszowym w kształcie literek. Wcale nie chodzi tu o literki, a a raczej o to, że ten makaron jest idealnie drobny, no i orkiszowy  😉 Lubie ją za to, że mimo tego, że jest syta to rześka. Ilość czosnku polecam dobrać według własnego uznania,bo moim zdaniem jej czosnkowy aromat to też duży atut. Jednak z czosnkiem, jak z solą - preferencje są różne 😊



Składniki:

  • 200 g paluszków krabowych surimi
  • 1 duży ogórek szklarniowy
  • 250 g makaronu orkiszowego w kształcie literek (u mnie z Rodzinnej Wytwórni Makaronów Fabijańscy
  • pęczek koperku
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 3 - 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Makaron ugotować al dente. Po ugotowaniu i odcedzeniu, zlać zimną wodą. Ogórka umyć, obrać i pokroić w ok. 1 cm kostkę. Paluszki surimi pokroić w grubsze plastry. Koperek posiekać. Wszystkie składniku umieścić w dużej misce, dodać drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt naturalny, majonez, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Schłodzić i podawać.


SMACZNEGO 😊


Komentarze

Popularne posty