Sałatka z surimi, świeżym ogórkiem i koperkiem
Sałatka, która wraca na stół szczególnie wtedy kiedy organizuje spotkanie w większym gronie 😉W pierwotnej wersji z podawana była z makaronem w kształcie ziarenek ryżu, ale serwuje i proponuje Wam wersję zdrowszą, bo z makaronem orkiszowym w kształcie literek. Wcale nie chodzi tu o literki, a a raczej o to, że ten makaron jest idealnie drobny, no i orkiszowy 😉 Lubie ją za to, że mimo tego, że jest syta to rześka. Ilość czosnku polecam dobrać według własnego uznania,bo moim zdaniem jej czosnkowy aromat to też duży atut. Jednak z czosnkiem, jak z solą - preferencje są różne 😊
Składniki:
- 200 g paluszków krabowych surimi
- 1 duży ogórek szklarniowy
- 250 g makaronu orkiszowego w kształcie literek (u mnie z Rodzinnej Wytwórni Makaronów Fabijańscy)
- pęczek koperku
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 3 - 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Makaron ugotować al dente. Po ugotowaniu i odcedzeniu, zlać zimną wodą. Ogórka umyć, obrać i pokroić w ok. 1 cm kostkę. Paluszki surimi pokroić w grubsze plastry. Koperek posiekać. Wszystkie składniku umieścić w dużej misce, dodać drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt naturalny, majonez, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Schłodzić i podawać.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz