Krem z batatów na mleczku kokosowym

Jak to często bywa inspiracje rodzą się przypadkiem 😉 Z batatami od strony smakowej znam się ledwo ponad rok. Na tyle świeża to znajomość, że do tej pory ich przyrządzanie spotykało się jedynie z patelnią. Dziś po raz pierwszy wyszłam batatom na przeciw i zaproponowałam im udział  w zupie krem.
Rozgrzewa idealnie mocą imbiru i chili. Mocno gęsta. Łączy w sobie dwa bieguny łagodny i pikantny. Za ten pierwszy odpowiada słodycz batatów i mleczko kokosowe, a za drugi wspomniane już imbir i chili.
Czy polecam? Zdecydowanie tak! 😍 


Składniki:

  • 3 bataty
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 szklanki wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 chili
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz
W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Czosnek i chili pokroić w plastry, wrzucić na rozgrzany olej, dodać pokrojone w kostkę obrane bataty, wlać wodę i mleczko kokosowe. Imbir zetrzeć na tarce na małych oczkach. Gotować aż bataty zmiękną, następnie zmiksować. Na koniec doprawić kurkumą, solą i pieprzem do smaku.


SMACZNEGO :)


Komentarze

Popularne posty