Krem z batatów na mleczku kokosowym
Jak to często bywa inspiracje rodzą się przypadkiem 😉 Z batatami od strony smakowej znam się ledwo ponad rok. Na tyle świeża to znajomość, że do tej pory ich przyrządzanie spotykało się jedynie z patelnią. Dziś po raz pierwszy wyszłam batatom na przeciw i zaproponowałam im udział w zupie krem.
Rozgrzewa idealnie mocą imbiru i chili. Mocno gęsta. Łączy w sobie dwa bieguny łagodny i pikantny. Za ten pierwszy odpowiada słodycz batatów i mleczko kokosowe, a za drugi wspomniane już imbir i chili.
Czy polecam? Zdecydowanie tak! 😍
Czy polecam? Zdecydowanie tak! 😍
Składniki:
- 3 bataty
- 400 ml mleczka kokosowego
- 2 szklanki wody
- 2 ząbki czosnku
- 1 chili
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz
W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Czosnek i chili pokroić w plastry, wrzucić na rozgrzany olej, dodać pokrojone w kostkę obrane bataty, wlać wodę i mleczko kokosowe. Imbir zetrzeć na tarce na małych oczkach. Gotować aż bataty zmiękną, następnie zmiksować. Na koniec doprawić kurkumą, solą i pieprzem do smaku.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz