Pierś z kurczaka z rydzami w sosie śmietanowym


Grzybobranie to nie jest coś co zaszczepiono mi w rodzinnych przekazach. Zupełnie nie pojmuje jak to się stało, bo rodzice mojego Taty nierzadko toczyli leśne wyprawy w poszukiwaniu darów lasu. Zgubił się ten zwyczaj w jakimś lesie gdzie grzybów chyba nie było, bo z mymi rodzicami po prostu się to nie zdarzyło. Pierwszy raz na grzybach pamiętam najlepiej. Było to przynajmniej połowę mojego życia temu czyli jakieś 15 lat. Poszliśmy z dziadkiem Frankiem. Las wydawał mi się niekończącą się opowieścią, a naszym celem był drobne, rdzawe postacie grzybów. Czy były to rydze czy kurki pojęcia nie mam. Wiem, że później przyrządzone przez babcie bardzo mi smakowały (ku mojemu zdziwieniu). Częściej zdarza mi się chodzić teraz, ale wciąż bardziej przechadzać, być towarzyszem - mimo, że "grzyby mnie lubią", bo znajduje je z łatwością - największą dla mnie frajdą jest chodzić po lesie. Po prostu.
Sezon na te świeże grzyby już minął - wiem, jednak to danie czekało już wystarczająco długo. 
Moje pierwsze danie z rydzami, przygotowywałam je z wielką starannością i powiem Wam, że jestem z niego dumna :)

Mięso jest soczyste. Delikatne, a drobne rydze i sos śmietanowy wydają mi się w być w tym daniu przyjemnie wykwintne, choć generalnie danie jest zupełnie proste. I chyba właśnie dlatego jest takie pyszne :D



Składniki:
  • ok. 1,4 kg kurczaka  (u mnie filety z kurczaka)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 300 g rydzów
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka lub wywaru z warzyw
  • 4 - 5 łyżek masła
  • sól, pieprz

Kurczaka (lub odpowiednią ilość filetów z kurczaka) opłukać, osuszyć,skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem i odstawić na 30 minut. Jeśli używacie całego kurczaka to podzielić na porcje. 2 łyżki masła roztopić na patelni, wyłożyć porcje kurczaka i smażyć z każdej strony na złoty kolor. Porcje przełożyć do rondla, zalać bulionem i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Oczyszczone i umyte pod bieżącą rydze osuszyć, jeśli są większe pokroić w plasterki. Cebulę posiekać. Na patelni rozpuścić pozostałe masło, wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić i dodać rydze. Smażyć chwilę po czym połączyć z kurczakiem i dusić kilka minut. Miękkie mięso wyjąć i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Do sosu wlać wymieszaną z łyżką mąki śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.  Podawać z puree ziemniaczanym z miętą.


SMACZNEGO :)


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty