Drożdżówka z jabłkami i kruszonką z orzechów laskowych
Miałam w głowie przekonanie, że drożdżówki z jabłkiem są smakołykiem zupełnie przeciętnym. Bardzo się myliłam, oj bardzo! Przedstawiam Wam drożdżówkę z jabłkami obłędnie delikatną i maślaną, kwaskowate i wilgotne jabłka dodają jej kunsztu, a kruszonka z orzechów laskowych wręczy krzyczy, o tym jak bardzo ta drożdżówka jest warta grzechu ;) Pyszna, pyszna i jeszcze raz pyszna!
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml letniego mleka
- 100 g miękkiego masła
- 80 g cukru
- 40 g świeżych drożdży
- szczypta soli
Masa z jabłek:
- 5 - 6 średnich jabłek (u mnie szara reneta)
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1 spora łyżka masła
Kruszonka:
- 100 g mielonych orzechów laskowych
- 80 g brązowego cukru
- 80 g masła
- 3 łyżki mąki pszennej
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. W większym garnku umieścić jabłka, masło i cukier. Smażyć ok. 10 minut, aż jabłka zaczną się lekko rozpadać. Przestudzić.
Przygotować rozczyn. W 5 łyżkach mleka, łyżce cukru rozmieszać świeże drożdże, dodać łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i cukier, resztę mleka, miękkie masło i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ok. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm na kształt prostokąta. Podzielić na 8 w miarę równych prostokątnych kawałków (szerokość ok 12 cm, wysokość 15 cm). Na 1/3 wysokości każdego kawałka ponacinać paski. Rozłożyć jabłka na środku, zawinąć w rulon pełnym częścią ciasta, "domknąć" paskami z ciasta. Zwinięte drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Drożdżówki posmarować rozbełtanym jajkiem. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 25 minut.
Składniki na kruszonkę zagnieść opuszkami palców. Kruszonkę rozłożyć na wierzchu drożdżówek.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 25 minut na złoty kolor.
SMACZNEGO :)
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i cukier, resztę mleka, miękkie masło i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ok. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm na kształt prostokąta. Podzielić na 8 w miarę równych prostokątnych kawałków (szerokość ok 12 cm, wysokość 15 cm). Na 1/3 wysokości każdego kawałka ponacinać paski. Rozłożyć jabłka na środku, zawinąć w rulon pełnym częścią ciasta, "domknąć" paskami z ciasta. Zwinięte drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Drożdżówki posmarować rozbełtanym jajkiem. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 25 minut.
Składniki na kruszonkę zagnieść opuszkami palców. Kruszonkę rozłożyć na wierzchu drożdżówek.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 25 minut na złoty kolor.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz