Sernik amaretto
Sernik amaretto. Pachnie kawą, rozgrzewa nutą migdałowego likieru. Delikatny, lekko sypki na wyjątkowym migdałowym spodzie :) Polecam!
Spód:
- paczka biszkoptów
 - 50 g zmielonych migdałów
 - 30 g miękkiego masła
 - 50 g cukru
 - 3 łyżki likieru amaretto
 - 50 g gorzkiej czekolady
 - 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
 - 1 jajko
 
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego
 - 250 ml śmietany kremówki 36%
 - 6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
 - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
 - 1 budyń waniliowy
 - 6 łyżek likieru amaretto
 
Kawowa galaretka:
- 125 ml gorącej wody
 - 1 łyżka żelatyny
 - 2 łyżki kawy
 - 5 łyżki likieru amaretto
 - 2 łyżki płatków migdałowych
 
Spód: czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Masło, migdały, cukier, kawę, jajko, likier i roztopioną czekoladę połączyć na jednolitą masę za pomocą miksera. Biszkopty wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 22 cm. Na wyłożone biszkopty równomiernie rozprowadzić masę czekoladową. Piec 12 minut w temperaturze 180 stopni C.
Masa serowa: Twaróg zmiksować z śmietaną kremówką. Żółtka utrzeć na puszystą masę z 1 szklanką cukru pudru, dalej miksując dodawać po 3 łyżki masy serowej. Następnie dodać budyń i likier, zmiksować. Białka utrzeć na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Połączyć z masą serową.
Masę przelać na przygotowany spód.
W piekarniku na dolnej półce umieścić naczynie z gorącą wodą. Sernik piec w temperaturze 165 stopni C przez ok. 50 minut. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez min. 20 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Kiedy sernik całkowicie się przestudzi schłodzić w lodówce (min. przez 4 godziny).
Kawowa galaretka: w gorącej wodzie rozpuścić kawę rozpuszczalną i żelatynę, dodać likier, wymieszać. Galaretkę ostudzić w temperaturze pokojowej, a następnie schłodzić w lodówce tak by się lekko ścięła. Ściętą galaretką oblać sernik i oprószyć płatkami migdałów. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia galaretki.
SMACZNEGO :)
Źródło: Kwestia Smaku

Komentarze
Prześlij komentarz