Brzoskwiniowy murzynek
Wilgotny w środku, chrupiący na zewnątrz z soczystą brzoskwinią.
Bo czasem siła tkwi w prostocie - pyszności!
Bo czasem siła tkwi w prostocie - pyszności!
Składniki:
- 150 g mlecznej czekolady
- 150 g masła
- 4 jajka (osobno żółtka i białka)
- 120 g cukru pudru
- łyżka ekstraktu z wanilii
- 60 g mielonych migdałów
- 100 g mąki
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml mleka
- 3 świeże brzoskwinie
Brzoskwinie przeciąć na pół i usunąć pestkę.
Połamaną czekoladę rozpuścić z 100 g masła w kąpieli wodnej. Przestudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać czekoladę z masłem, mąkę, zmielone migdały, ekstrakt z wanilii, kakao i proszek do pieczenia. Zmiksować na wolnych obrotach, niewielkimi porcjami dodając mleko. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy, delikatnie połączyć.
Połamaną czekoladę rozpuścić z 100 g masła w kąpieli wodnej. Przestudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać czekoladę z masłem, mąkę, zmielone migdały, ekstrakt z wanilii, kakao i proszek do pieczenia. Zmiksować na wolnych obrotach, niewielkimi porcjami dodając mleko. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy, delikatnie połączyć.
Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub mąką. Do keksówki wlać 3/4 ciasta, brzoskwinie ułożyć dziurką po pestce do góry, zalać resztą ciasta. Piec przez ok. 50 minut w temperaturze 160 stopni C.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz