Brzoskwiniowy murzynek

Murzynek wyjątkowy, bo na bazie czekolady i migdałów :) 
Wilgotny w środku, chrupiący na zewnątrz z soczystą brzoskwinią.
Bo czasem siła tkwi w prostocie - pyszności! 



Składniki:

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 150 g masła
  • 4 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 120 g cukru pudru
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • 60 g mielonych migdałów
  • 100 g mąki
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka
  • 3 świeże brzoskwinie

Brzoskwinie przeciąć na pół i usunąć pestkę.
Połamaną czekoladę rozpuścić z 100 g masła w kąpieli wodnej. Przestudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać czekoladę z masłem, mąkę, zmielone migdały, ekstrakt z wanilii, kakao i proszek do pieczenia. Zmiksować na wolnych obrotach, niewielkimi porcjami dodając mleko. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy, delikatnie połączyć.
Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub mąką. Do keksówki wlać 3/4 ciasta, brzoskwinie ułożyć dziurką po pestce do góry, zalać resztą ciasta. Piec przez ok. 50 minut w temperaturze 160 stopni C.


SMACZNEGO :)

Komentarze

Popularne posty