Sernik waniliowy z rajskimi jabłuszkami na orzechowym spodzie
Miałam nadzieję, że sernik utrzyma się w ryzach formy 26 cm - okazała się jednak ciut za mała. I kiedy mym oczom ukazał się widok brzegów leżących poza granicami formy wydałam z siebie dźwięk lamentu. W swej formie sernik może i niedoskonały lecz w smaku... Obłędnie puszysty, waniliowy na wyrazistym spodzie orzechowym z rześkimi rajskimi jabłuszkami :) Cudo :)
Orzechowy spód:
- 2 szklanki orzechów włoskich
- 50 g masła
- 5 łyżek mąki tortowej
- 2 szklanki rajskich jabłuszek
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 5 jajek
- 1/3 szklanki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki ekstraktu z wanilii
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Orzechy włoskie zmielić na grubą mączkę, połączyć z masłem i mąką tortową, zagnieść energicznie.
Tortownice o średnicy 28 cm wysmarować masłem, a dno wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wylepić dno tortownicy. Schłodzić w lodówce.
Rajskie jabłuszka pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. Tak przygotowane jabłuszka wyłożyć na kruchy spód.
Twaróg zmiksować z śmietaną kremówką na gładką masę. Żółtka utrzeć z cukrem z prawdziwą wanilią i 1/3 szklanki białego cukru. Utarte żółtka i ekstrakt z wanilii zmiksować z masą serową. Białka ubić z resztą cukru, dodać do masy serowej i zmiksować. Na końcu wsypać mąkę ziemniaczaną i również zmiksować,
Masę serową przelać do tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 stopni C i piec ok. 70 minut.Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika, następnie w temperaturze pokojowej. Kiedy sernik ostygnie włożyć do lodówki i schładzać całą noc przed podaniem.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz