Sernik z frużeliną z białej porzeczki
Białe i czerwone porzeczki wzbogaciły nasz ogród swą obfitością. Wykorzystałam chwilę bycia w rodzinnym domu, żeby wyczarować coś z białych porzeczek... Tym czymś stał się sernik :)
Dla kontrastu wizualnego i smakowego na kakaowym spodzie, wilgotny i ciężki polski twaróg sprawdził się idealnie. Słodycz jasnej masy serowej łamała kwaskowatość porzeczek :)
Spód:
- 250 g mąki
- 50 g kakao
- 75 g cukru pudru
- 200 g masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 1,5 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego
- 400 ml kwaśnej śmietany 12%
- 5 jajek
- 1,5 - 2 szklanki cukru
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki tortowej
Frużelina z białej porzeczki:
- 500 g białych porzeczek
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki (z lekką górką) mąki ziemniaczanej
Przygotować frużelinę. Owoce pozbawić szypułek, opłukać, następnie wymieszać w garnku z cukrem, podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia cukru. Mąkę dokładnie wymieszać z niewielką ilością wody. Dodać do owoców, dobrze wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika, pozostawić do ostudzenia.
Twaróg, śmietanę, jajka, cukier i ekstrakt z wanilii dokładnie utrzeć mikserem. Na końcu dodać obie mąki i ponownie zmiksować.Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać. Przestudzoną frużelinę wykładać łyżeczką w postaci kleksów. Po powierzchni sernika i frużelinie przeciągnąć patyczkiem do szaszłyków tworząc esy floresy.
Sernik piec w temperaturze 170 stopni przez 60 - 70 minut. Na dolnej półce piekarnika umieścić naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika, pozostawić do przestudzenia. Przestudzony sernik schłodzić w lodówce.
SMACZNEGO :)
Inspiracja: Moje Wypieki
Komentarze
Prześlij komentarz