Jagodzianka z blachy

Fenomenem jest dla mnie cierpliwość osób zbierających jagody... małe fioletowe kuleczki zapełniające wiaderka w tempie i częstotliwości równej zwinności palców. Podziwiam i dziękuje za cierpliwość i wytrwałość, bo dzięki temu mogę skorzystać z bogactwa lasu i stworzyć o tuż taką... 
jagodziankę z blachy :) ...czyli drożdżowe ciasto z budyniem waniliowym, jagodami przykryte kruszonką. Wilgotne dzięki budyniowi i jagodom, kruszonka czyni swą powinność uszczęśliwiając swoich zwolenników. Jagodzianka z blachy cięta. Pyszna :)



Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki krupczatki
  • 50 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 250 ml letniego mleka

Budyń waniliowy:
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka

Kruszonka:
  • 100 g masła
  • 110 g mąki
  • 110 g cukru

Ponadto:
  • 750 g jagód

Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie wkruszyć do środka świeże drożdże, zasypać łyżką cukru i paroma łyżkami letniego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło stopić. Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałe składniki: mleko, masło, cukier i jako. Ciasto  wyrobić (będzie lekko lepkie). Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przygotować budyń. 1,5 szklanki mleka zagotować z masłem i cukrem z wanilią.0,5 szklanki mleka wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną i żółtkami, Dodać do gotującego się mleka, jednocześnie zmniejszając moc palnika. Mieszać energicznie do momentu zgęstnienia budyniu. Budyń odstawić do ostygnięcia.

Blachę (ok. 25 x 37 cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć nią wyrośnięte ciasto, rozsmarować przestudzony budyń, posypać jagodami. Odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę zagniatając składniki. Kruszonkę rozprowadzić tuż przed samym pieczeniem. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 40 -50 minut.


SMACZNEGO :)



Komentarze

Popularne posty