Babka daktylowo - kawowa w polewie czekoladowej
Uwielbiam ten moment kiedy pieczenie daje mi radość 💓 Jest coś niezwykłego w łączeniu składników... to tak jakby stać się twórcą czegoś zupełnie niewiadomego. Bo nawet jeśli robisz coś kolejny już raz to wciąż jest nutka niepewności jak będzie tym razem 😊
Dziś mam dla Was Wielkanocną lub nie babkę daktylową z kawą i czekoladą. Owa dama słodycz swą zawdzięcza wyłącznie daktylom, więc jeśli potrzebujecie słodkich słodkości polecam Wam oblać ją czekoladą mleczną, a jeśli wystarczy Wam subtelna słodycz to czekolada gorzka lub posypka z cukru pudru będą w sam raz.
Składniki:
- 200 g daktyli (bez pestek)
- 200 ml kawy
- 1 łyżka świeżo mielonej kawy
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 100 ml oleju
- 3 duże jajka
- 250 g mąki orkiszowej (typ 650)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g płatków migdałów lub orzechów włoskich
Polewa:
- 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 3 - 4 łyżki mleka
Daktyle umieścić w rondelku, zalać kawą i gotować na niewielkim ogniu do momentu, aż daktyle się rozpadną. Przestudzić i zblendować na gładką masę. Masę daktylową połączyć z olejem, ekstraktem z wanilii i jajkami. W misce wymieszać pozostałe suche składniki: mąkę, kawę i proszek do pieczenia.
Składniki mokre wymieszać z suchymi, na koniec wsypać płatki migdałów i ponownie wymieszać.
Formę do babki wysmarować olejem i oprószyć mąkę. Masę przełożyć do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 40-50 minut (do suchego patyczka).
Babkę wyjąć z piekarnika i wyłożyć z formy.
Czekoladę rozpuścić w rondelku wraz z mlekiem. Polewą czekoladową polać przestudzoną babkę, posypać płatkami migdałów.
SMACZNEGO 😀
Komentarze
Prześlij komentarz