Bułeczki świąteczne z cynamonem i orzechami włoskimi

Delikatnie słodkie, mocno świąteczne bułeczki z cynamonem i kardamonem polecają się na świąteczne śniadanie i nie tylko 😍 Choć nie przepadam za rodzynkami w wypiekach to w przypadku tych bułeczek zdają egzamin. Pierwotna ich wersja zawierałam skórkę pomarańczową - ja wymieniłam ją na orzechy włoskie, dodając jedynie do smaku startą skórkę z pomarańczy. Wyszły zacnie 😊


Składniki na bułeczki:

  • 500 g mąki
  • 30 g  świeżych drożdży
  • 225 ml letniego mleka
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamony
  • 1/2 łyżeczka kardamonu
  • 75 g masła
  • 150 g rodzynek
  • 100 g orzechów włoskich
  • skórka starta z jednej pomarańczy
Glazura:
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki brązowego cukru
Składniki na kruche ciasto:
  • 50 g mąki
  • 25 g zimnego masła
  • 1 łyżka zimnej wody

Rodzynki moczyć w gorącej wodzie przez ok 20-30 minut, po czym zlać wodę i odstawić. Orzechy włoskie grubo posiekać.
Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.
W misce wymieszać mąkę i przyprawami, solą i połową cukru. Na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć w nie drożdże, zalać letnim mlekiem i dostawić do wyrośnięcia rozczynu na ok. 15 minut.
Po tym czasie wlać resztę mleka i dodać jajko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, pod koniec wlać ciepłe masło i jeszcze chwile wyrabiać. Na sam koniec dodać rodzynki, orzechy i skórkę pomarańczową wyrabiać do momentu, aż "wejdą" w ciasto.
Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 - 1,5 godziny.
Przygotować glazurę: mleko podgrzać z cukrem, aż cukier się rozpuści. Odstawić.
Składniki na kruche ciasto zagnieść na jednolitą masę i podzielić na 24 części, z każdej uformować wałeczek o długości ok 15 cm.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części, uformować bułeczki i ułożyć w sporych odstępach na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości na ok 30 - 45 minut.
Wyrośnięte bułeczki posmarować glazurą. Na każdą z bułek nałożyć na krzyż po dwa paseczki kruchego ciasta (końcówki wałeczków spłaszczyć lub zawinąć pod spód bułki).
Piec w temperaturze 200 stopni C przez 20 - 25 minut (aż się zarumienią).


SMACZNEGO 😀





Komentarze

Popularne posty