Maślane muffiny z czarną porzeczką pod kruszonką
Obłędnie maślane, mocno porzeczkami nadziane pod wciągającą warstwą kruszonki... muffinki 😍
Nic więcej nie dodam - albo Was to przekona, albo nie 😁
Składniki (na 12 muffinek):
- 110 g masła
 - 150 ml mleka (użyłam owsianego)
 - 2 jajka
 - 3/4 łyżeczki pasty z wanilii (można pominąć)
 - 250 g mąki
 - 110 g cukru trzcinowego
 - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - ok. 200 g czarnych porzeczek
 
Kruszonka:
- 80 g mąki
 - 80 cukru trzcinowego
 - 60 g schodzonego masła
 
Składniki na kruszonkę zagnieść palcami (jeśli będzie zbyt kleista doda odrobinę mąki, jeśli sucha odrobinę masła), schłodzić w lodówce do czasu przygotowania ciasta.
Masło rozpuścić, kiedy lekko przestygnie dodać mleko, jajka i pastę z wanilii. Wymieszać całość za pomocą rózgi.
W drugim naczyniu mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia.
Składniki obu naczyń połączyć ze sobą - mieszać krótko do połączenia składników, na sam koniec dodać porzeczki i znów delikatnie wymieszać łopatką.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papilotkami, obficie posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 190 stopni C przez 25 - 30 minut.
SMACZNEGO 😊

Komentarze
Prześlij komentarz