Maślane muffiny z czarną porzeczką pod kruszonką

Obłędnie maślane, mocno porzeczkami nadziane pod wciągającą warstwą kruszonki... muffinki 😍
Nic więcej nie dodam - albo Was to przekona, albo nie 😁


Składniki (na 12 muffinek):

  • 110 g masła
  • 150 ml mleka (użyłam owsianego)
  • 2 jajka
  • 3/4 łyżeczki pasty z wanilii (można pominąć)
  • 250 g mąki
  • 110 g cukru trzcinowego
  • 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 200 g czarnych porzeczek

Kruszonka:
  • 80 g mąki
  • 80 cukru trzcinowego
  • 60 g schodzonego masła


Składniki na kruszonkę zagnieść palcami (jeśli będzie zbyt kleista doda odrobinę mąki, jeśli sucha odrobinę masła), schłodzić w lodówce do czasu przygotowania ciasta.
Masło rozpuścić, kiedy lekko przestygnie dodać mleko, jajka i pastę z wanilii. Wymieszać całość za pomocą rózgi.
W drugim naczyniu mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia.
Składniki obu naczyń połączyć ze sobą - mieszać krótko do połączenia składników, na sam koniec dodać porzeczki i znów delikatnie wymieszać łopatką.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papilotkami, obficie posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 190 stopni C przez 25 - 30 minut.


SMACZNEGO 😊



Komentarze

Popularne posty