Maślane muffiny z czarną porzeczką pod kruszonką
Obłędnie maślane, mocno porzeczkami nadziane pod wciągającą warstwą kruszonki... muffinki 😍
Nic więcej nie dodam - albo Was to przekona, albo nie 😁
Składniki (na 12 muffinek):
- 110 g masła
- 150 ml mleka (użyłam owsianego)
- 2 jajka
- 3/4 łyżeczki pasty z wanilii (można pominąć)
- 250 g mąki
- 110 g cukru trzcinowego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 200 g czarnych porzeczek
Kruszonka:
- 80 g mąki
- 80 cukru trzcinowego
- 60 g schodzonego masła
Składniki na kruszonkę zagnieść palcami (jeśli będzie zbyt kleista doda odrobinę mąki, jeśli sucha odrobinę masła), schłodzić w lodówce do czasu przygotowania ciasta.
Masło rozpuścić, kiedy lekko przestygnie dodać mleko, jajka i pastę z wanilii. Wymieszać całość za pomocą rózgi.
W drugim naczyniu mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia.
Składniki obu naczyń połączyć ze sobą - mieszać krótko do połączenia składników, na sam koniec dodać porzeczki i znów delikatnie wymieszać łopatką.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papilotkami, obficie posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 190 stopni C przez 25 - 30 minut.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz