Kulki kawowe (wegańskie i bezglutenowe)
Będzie krótko i na temat. Przed Wami wegańskie, bezglutenowe kuleczki kawowe. Mają w sobie moc prostoty i smaku 😍 
P.S. W wersji wielkanocnej możecie uformować je w jaja 🐣😁
Składniki:
- 120 g nerkowców
 - 120 g miękkich daktyli
 - 3 łyżki płatków owsianych
 - 1/4 szklani świeżo zaparzonej esencjonalnej kawy
 - 3 łyżki kakao
 
Dodatkowo:
- kakao do otoczenia kulek
 
Nerkowce zmielić razem z płatkami owsianymi i połączyć z kakao.
Daktyle zblendować razem z świeżo zaparzoną kawą (przygotowywałam w kawiarce).
Składniki połączyć. Masę schłodzić przez min. godzinę w lodówce. 
Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i otoczyć w kakao. 
Przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO 😊

Podoba mi się kawa w takiej postaci!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się elegancko.
OdpowiedzUsuńKawa? już lece.
OdpowiedzUsuńIdealny przepis na szybki, zdrowy deser! Połączenie kawy, daktyli i kakao brzmi rewelacyjnie, a wersja wielkanocna to świetny pomysł.
OdpowiedzUsuń