Kruche ciastka z morelą i rozmarynem
Wymarzyły mi się morele z rozmarynem i tak powstały... kruche maślane ciasteczka z nutą rozmarynu i morelą. Do najpiękniejszych może nie należą, ale są pyszne 💛 
Polecam sprawną konsumpcję (co nie powinno być trudne), bo jak morela puści soki kruche ciasto mięknie rzecz jasna 😉
Polecam sprawną konsumpcję (co nie powinno być trudne), bo jak morela puści soki kruche ciasto mięknie rzecz jasna 😉
Składniki:
- 180 g masła
 - 2 łyżki świeżych listków rozmarynu
 - 1/2 szklanki cukru trzcinowego
 - 100 g mąki słonecznikowej (lub zmielonych na mąkę ziaren słonecznika)
 - 100 g maki
 - 1 żółtko
 - ok. 8 - 10 świeżych moreli
 
Morele umyć, osuszyć, przekroić na pół i pozbawić pestki. Liście rozmarynu posiekać.  
Masło zagnieść energicznie z żółtkiem, obiema mąkami, cukrem i rozmarynem. Ciasto owinąć folią lub umieścić w szczelnym pojemniku i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Masło zagnieść energicznie z żółtkiem, obiema mąkami, cukrem i rozmarynem. Ciasto owinąć folią lub umieścić w szczelnym pojemniku i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki o średnicy ok. 8 cm. Na środku każdego ułożyć połówkę moreli, boki ciasta zawinąć do środka. Gotowe ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni ok 25 minut.
SMACZNEGO 😊

Komentarze
Prześlij komentarz