Kruche ciasto z węgierkami i kruszonką

Ciasto pachnące zbliżającą się jesienią... pyyyszne! W roli głównej śliwka węgierka w otoczeniu cynamonu i kardamonu. Wspaniale kruche, wilgotne, a wręcz soczyste :) Uwielbiam je!
Tak niewiele trzeba by rozmarzyć się smakiem... ;)


Składniki:
  • 150 g mąki krupczatki
  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 100 g cukru
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 kg śliwek węgierek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Kruszonka:
  • 110 g masła
  • 110 g cukru
  • 60 g mąki kukurydzianej
  • 70 g mąki ryżowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu


Mąkę krupczatkę, ryżową i kukurydzianą, cukier, masło oraz jajko zagnieść energicznie na jednolitą masę. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią  i włożyć na 30 minut do lodówki.
Śliwki umyć, osuszyć, pokroić na połówki usuwając pestki.
Blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do  pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować, przenieść na dno blachy. Na kruche ciasto rozłożyć śliwki (tak, żeby lekko się nakładały) skórką do dołu. Warstwę śliwek równomiernie oprószyć mąką ziemniaczaną.
Składniki kruszonki zagnieść palcami do powstania grudek. Kruszonką obsypać wierzch śliwek.
Piec w temperaturze 190 stopni C przez 30 - 40 minut.


SMACZNEGO :)


Komentarze

Popularne posty