Piernikowe orzeszki
Sama nie wiem czy zbłądziłam gdzieś pomiędzy ciepłem piekarnika i zapachami wydobywającymi się podczas pieczenia czy właśnie gdzieś pomiędzy, jednym, a drugim zadziewa się moje szczęście. Wtedy nawet największe zmęczenie opiewa entuzjazm tworzenia i radość dzielenia.
Smutno mi, że do tej pory podzieliłam się z Wami zaledwie 7 przepisami. Dokładam kolejny w bliskiej odległości od świąt. Aromat korzennych przypraw pobudził tęsknotę za pieczeniem, świętami. a może i marzeniami... Ciasteczka wielkości orzecha, a może i ciut większe z grubo posiekanymi orzechami włoskimi, wyraziste, rozgrzewające... :)
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 250 g miodu
- 75 g cukru pudru
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 3 jajka
- starta skórka z cytryny
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
Miód podgrzać, tak by nabrał lesistej konsystencji. Mąkę wraz z cukrem pudrem przesiać do miski, wymieszać z otartą skórką z cytryny, grubo posiekanymi orzechami oraz przyprawami. Wbić jajka, wlać miód i wyrobić na gładkie i lśniące ciasto.
Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Piec w temperaturze 170 stopni C przez ok. 15 minut, aż ciastka nabiorą złotej barwy.
SMACZNEGO :)
Źródło: Kuchnia Polska, H. Szymanderska
Komentarze
Prześlij komentarz