Sernik kawowy

Tu gdzie dla jednych świat się kończy, a dla drugich zaczyna. Tu gdzie ostatki śniegu leżą na stokach, tu powietrze pachnie wiosną... ma w sobie świeżość i aromat nadziei, niesie ze sobą dźwięki i ćwierki... I kiedy to wszystko do mnie dociera, myślę sobie "jest cudnie".
Sernik kawowy. Pojawił się u nas w domu na Wielkanocne święta. Wilgotny, kremowy i mocno kawowy. Ba! Nawet lekko rozgrzewający, w końcu rum czyni swoje 😊


Spód:
  • 70 g masła
  • 200 g ciastek owsianych w czekoladzie

Masa serowa:
  • 750 g twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego
  • 3 jajka
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki rumu
  • 3 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki kawy mielonej
  • 2 łyżki mąki

Dodatkowo:
  • 60 g białej czekolady
  • 3 łyżki śmietany kremówki 30%

Ciastka rozkruszyć przy pomocy wałka. Masło stopić i połączyć z rozkruszonymi ciastkami.
Tortownice o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozprowadzić masę z ciastek.
Kawę rozpuszczalną rozpuścić niewielkiej ilości wrzątku, a następnie rumie. Twaróg zmiksować z serkiem mascarpone, jajkami cukrem i mąką.
Na końcu wlać rozpuszczoną kawę w rumie i kawę mieloną. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 170  stopni C przez 60 minut.
Sernik stopniowo studzić: najpierw uchylając drzwiczki piekarnika (przez 1-2 godziny), później ostudzić do temperatury pokojowej wykładając na stół, na końcu schłodzić w lodówce przez min. 4 godziny.

Czekoladę razem ze śmietaną umieścić w rondelku, podgrzewać na niewielkim ogniu do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej masy.
Lekko przestudzoną czekoladę wlać na środek sernika (można opruszyć kakao i ozdobić czekoladowymi jajkami)


SMACZNEGO 😊



Komentarze

Popularne posty