Sernik kawowy
Tu gdzie dla jednych świat się kończy, a dla drugich zaczyna. Tu gdzie ostatki śniegu leżą na stokach, tu powietrze pachnie wiosną... ma w sobie świeżość i aromat nadziei, niesie ze sobą dźwięki i ćwierki... I kiedy to wszystko do mnie dociera, myślę sobie "jest cudnie".
Sernik kawowy. Pojawił się u nas w domu na Wielkanocne święta. Wilgotny, kremowy i mocno kawowy. Ba! Nawet lekko rozgrzewający, w końcu rum czyni swoje 😊
Spód:
- 70 g masła
 - 200 g ciastek owsianych w czekoladzie
 
Masa serowa:
- 750 g twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego
 - 3 jajka
 - 250 g serka mascarpone
 - 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego
 - 1/2 szklanki rumu
 - 3 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
 - 2 łyżki kawy mielonej
 - 2 łyżki mąki
 
Dodatkowo:
- 60 g białej czekolady
 - 3 łyżki śmietany kremówki 30%
 
Tortownice o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozprowadzić masę z ciastek.
Kawę rozpuszczalną rozpuścić niewielkiej ilości wrzątku, a następnie rumie. Twaróg zmiksować z serkiem mascarpone, jajkami cukrem i mąką.
Na końcu wlać rozpuszczoną kawę w rumie i kawę mieloną. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 170 stopni C przez 60 minut.
Sernik stopniowo studzić: najpierw uchylając drzwiczki piekarnika (przez 1-2 godziny), później ostudzić do temperatury pokojowej wykładając na stół, na końcu schłodzić w lodówce przez min. 4 godziny.
Czekoladę razem ze śmietaną umieścić w rondelku, podgrzewać na niewielkim ogniu do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej masy.
Lekko przestudzoną czekoladę wlać na środek sernika (można opruszyć kakao i ozdobić czekoladowymi jajkami)
SMACZNEGO 😊

Komentarze
Prześlij komentarz