Miodowa tarta z gruszkami
Są słodkości, których słodycz urzeka i rozpieszcza. Tak jest zdecydowanie w tym przypadku :) Kruche ciasto przyjemnie ulega każdemu kęsowi, świeżość gruszki otula aromat marcepanu, a syrop z miodu stwierdza z przekonaniem, że "słodyczy nigdy za wiele". Wszystko się tu zgadza :) 
Kruche ciasto:
- szklanka mąki
 - 100 g cukru pudru
 - 100 g masła
 - żółtko
 - szczypta soli
 
Nadzienie:
- 2 jajka
 - 120 g masła
 - 120 g cukru pudru
 - 150 g zmielonych migdałów
 - 1 łyżka mąki
 - 3 łyżki rumu
 - 2 - 3 duże gruszki
 - 3 łyżki płatków migdałowych
 - 4 łyżki ciemnego miodu
 
Składniki na kruche ciasto zagnieść energicznie. Następnie uformować kulę, owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i brzegi tarty.
Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry.
Miękkie masło ubić z cukrem pudrem aż będzie gładkie i kremowe. Stopniowo wbijać jajka dalej miksując. Wsypać zmielone migdały, mąkę, wlać rum. Całość wymieszać. Krem wlewamy na spód. Plasterki gruszek wciskamy w krem. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.
Piec w temperaturze 200 stopni C przez 45 - 50 minut, aż tarta się ze złoci.
Tartę podawać na ciepło lub schłodzoną polaną płynnym miodem.
SMACZNEGO :)

przepyszny mniam mniam :)renia
OdpowiedzUsuń