Miodowa tarta z gruszkami

Są słodkości, których słodycz urzeka i rozpieszcza. Tak jest zdecydowanie w tym przypadku :) Kruche ciasto przyjemnie ulega każdemu kęsowi, świeżość gruszki otula aromat marcepanu, a syrop z miodu stwierdza z przekonaniem, że "słodyczy nigdy za wiele". Wszystko się tu zgadza :) 



Kruche ciasto:
  • szklanka mąki 
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • żółtko
  • szczypta soli

Nadzienie:
  • 2 jajka
  • 120 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 150 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki rumu
  • 2 - 3 duże gruszki
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 4 łyżki ciemnego miodu


Składniki na kruche ciasto zagnieść energicznie. Następnie uformować kulę, owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i brzegi tarty.
Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry.
Miękkie masło  ubić z cukrem pudrem aż będzie gładkie i kremowe. Stopniowo wbijać jajka dalej miksując. Wsypać zmielone migdały, mąkę, wlać rum. Całość wymieszać. Krem wlewamy na spód. Plasterki gruszek wciskamy w krem. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.
Piec w temperaturze 200 stopni C przez 45 - 50 minut, aż tarta się ze złoci.
Tartę podawać na ciepło lub schłodzoną polaną płynnym miodem.


SMACZNEGO :)


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty