Szarlotka z kremem goździkowo - miodowym

Tak, szczęście może mieć zapach szarlotki...z każdą chwilą zapełniała przestrzeń. Jej ciepło współgrało z promieniami słońca dając spokój i to poczucie, że wszystko jest tak, jak być powinno. Szczęście otwiera i zamyka się w tworzeniu tych prostych i małych rzeczy :) Witajcie znów... :)

Szarlotka idealna, na swój sposób obłędna. W mojej szarlotkowej hierarchii wślizguje się do czołówki. Aromatyczne prażone jabłka w centralnej części otoczone kruchym i chrupiącym ciastem, ale to nie wszystko... falę przyjemności unosi do góry aksamitny krem goździkowo - miodowy :)



Składniki na ciasto kruche:
  • 750 g mąki krupczatki
  • 250 g masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenie
  • 190 g cukru pudru
Z podanych składników zagnieść energicznie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i schładzać godzinę w lodówce.


Prażone jabłka:
  • 2 kg jabłek
  • sok z 1 cytryny
  • 8 łyżek brązowego cukru
  • 60 g masła
  • 1 płaska łyżka cynamonu
Do dużej miski wlać 2 szklanki wody i sok z cytryny. Jabłka obrać, pokroić w ósemki i wydrążyć gniazda nasienne. Cząstki jabłek wkładać do miski z wodą co jakiś czas zamieszać tak by jabłka pokryły się płynem.
Kiedy wszystkie jabłka będą obrane, odcedzić wszystkie dokładnie. W dużym rondlu rozpuścić masło, dodać jabłka i zasypać brązowym cukrem. Całość przemieszać. Smażyć ok 5 minut, pod koniec dodając cynamon. Wymieszać i odstawić. Masę z jabłek przestudzić do temperatury pokojowej.

Blachę do ciasta (u mnie  32 x 40 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nią dno blachy. Ciasto oprószyć 2 łyżkami bułki tartej, a następnie nałożyć prażone jabłka odcedzając od nich nadmiar soku (sok pozostawić do kremu). Drugą część ciasta również rozwałkować, przykryć nią warstwę jabłek. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 60 minut.


Krem goździkowy:
  • sok z prażonych jabłek
  • 500 ml śmietany kremówki 36%(o temperaturze pokojowej)
  • 3 łyżki miodu
  • 8-10 goździków
Do rondla z sokiem z jabłek wlać śmietanę kremówkę, dodać miód i goździki. Wymieszać i redukować na małym ogniu do zgęstnienia. 
Przestudzoną szarlotkę oprószyć cukrem pudrem i pokroić w kostkę. Podawać polaną sosem.


SMACZNEGO :)



Komentarze

Popularne posty