Szarlotka z kremem goździkowo - miodowym
Tak, szczęście może mieć zapach szarlotki...z każdą chwilą zapełniała przestrzeń. Jej ciepło współgrało z promieniami słońca dając spokój i to poczucie, że wszystko jest tak, jak być powinno. Szczęście otwiera i zamyka się w tworzeniu tych prostych i małych rzeczy :) Witajcie znów... :)
Szarlotka idealna, na swój sposób obłędna. W mojej szarlotkowej hierarchii wślizguje się do czołówki. Aromatyczne prażone jabłka w centralnej części otoczone kruchym i chrupiącym ciastem, ale to nie wszystko... falę przyjemności unosi do góry aksamitny krem goździkowo - miodowy :)
Składniki na ciasto kruche:
- 750 g mąki krupczatki
 - 250 g masła
 - 3 jajka
 - 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenie
 - 190 g cukru pudru
 
Z podanych składników zagnieść energicznie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i schładzać godzinę w lodówce.
Prażone jabłka:
- 2 kg jabłek
 - sok z 1 cytryny
 - 8 łyżek brązowego cukru
 - 60 g masła
 - 1 płaska łyżka cynamonu
 
Do dużej miski wlać 2 szklanki wody i sok z cytryny. Jabłka obrać, pokroić w ósemki i wydrążyć gniazda nasienne. Cząstki jabłek wkładać do miski z wodą co jakiś czas zamieszać tak by jabłka pokryły się płynem.
Kiedy wszystkie jabłka będą obrane, odcedzić wszystkie dokładnie. W dużym rondlu rozpuścić masło, dodać jabłka i zasypać brązowym cukrem. Całość przemieszać. Smażyć ok 5 minut, pod koniec dodając cynamon. Wymieszać i odstawić. Masę z jabłek przestudzić do temperatury pokojowej.
Blachę do ciasta (u mnie  32 x 40 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nią dno blachy. Ciasto oprószyć 2 łyżkami bułki tartej, a następnie nałożyć prażone jabłka odcedzając od nich nadmiar soku (sok pozostawić do kremu). Drugą część ciasta również rozwałkować, przykryć nią warstwę jabłek. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 60 minut.
Krem goździkowy:
- sok z prażonych jabłek
 - 500 ml śmietany kremówki 36%(o temperaturze pokojowej)
 - 3 łyżki miodu
 - 8-10 goździków
 
Do rondla z sokiem z jabłek wlać śmietanę kremówkę, dodać miód i goździki. Wymieszać i redukować na małym ogniu do zgęstnienia. 
SMACZNEGO :)

Komentarze
Prześlij komentarz