Biszkoptowa rolada z śmietanowym kremem i jagodami kamczackimi

Nie wiedzieć czemu rzadko robię owocowe rolady... a to takie proste, lekkie, orzeźwiające, idealne na lato ciasto. Ta rolada owocuje w jagody kamczackie.
Ma moc 😍

Rolada biszkoptowa:
  • 4 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 
  • 70 g cukru pudru
  • 100 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
  • 150 g jagód kamczackich zblendowanych na puree 
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 kopiasta łyżka cukru pudru
  • 200 ml śmietany 30%
  • 150 g jagód kamczackich (w całości)
Dużą blachę ciasta (ok 30 x 35 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, papier do pieczenia również wysmarować masłem.
Jajka ubić na wysokich obrotach z cukrem na puszystą, jasną  masę, dodać przesianą razem z proszkiem do pieczenia mąką. Całość delikatnie wymieszać szpatułką, przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 11 minut. 
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, studzić przez 5 minut w formie. Biszkopt wyłożyć na kuchenną ściereczkę - formę energicznie obrócić tak, by ciasto wyłożyć na leżącą ściereczkę (można ją też napiąć przytrzymując na dwóch krótszych końcach blachy i wówczas energicznie przewrócić blachę by ciasto znalazło się na ściereczce) .
Zdjąć papier, a biszkopt zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku.

Puree z jagód kamczackich połączyć z cukrem trzcinowym i redukować na niewielkim ogniu przez ok. 30 minut. Zredukowane puree schłodzić.
Śmietanę ubić na sztywno z łyżką cukru pudru. Do ubitej śmietany dodać przestudzone puree i zmiksować na niskich obrotach miksera. Na końcu dodać jagody w całości, ponownie wymieszać. 2/3 kremu wyłożyć do środka rolady, zwinąć. Resztę kremu wyłożyć na wierzch, dodatkowo można obłożyć jagodami kamczackimi. Schłodzić w lodówce (2-3 godziny).


SMACZNEGO 😊



Komentarze

Popularne posty