Drożdżowe bułeczki z owocami lata pod rozmarynową kruszonką

Zdecydowanie ciągnie mnie do rozmarynu w połączeniu z owocami. Tym razem stał się przewodnim składnikiem kruszonki, a zanim stał się przewodnim jej składnikiem powstało z niego rozmarynowe masło 😊
Drożdżówki są pyszne 😊 Delikatne ciasto o chrupiących brzegach i moc owoców z cudowną rozmarynową kruszonką działa na zmysły 😍


Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 270 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka (użyłam owsianego)
  • 50 g cukru trzcinowego + 1 łyżka do rozczynu
  • 60 g masła
  • 5 żółtek
Nadzienie:
  • 2 - 3 nektarynki
  • 5 czereśni
  • 18 mniejszych truskawek
Kruszonka:
  • 3 łyżki świeżych listków rozmarynu
  • 100 g miękkiego masła
  • 90 g cukru trzcinowego
  • 100 g mąki

Miękkie masło na kruszonkę utrzeć z wcześniej utartym w moździerzu rozmarynem  i umieścić w lodówce by dobrze się schłodziło (można przygotować je dzień wcześniej).
Mąkę przesiać do miski, na środku uformować wgłębienie, wkruszyć w nie drożdże, zasypać łyżką cukru i mąki i zalać odrobiną mleka. Misę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie rozpuścić masło odstawiając do przestudzenia oraz utrzeć żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę (kogel mogel).
Kiedy drożdże wyrosną dodać mleko (o temperaturze pokojowej, jeśli będzie zimne lekko je podgrzać) i puszystą masę z żółtek, zagnieść ciasto pod koniec dodając letnie rozpuszczone masło. Ugniatać ok. 15 minut. Z ciasta uformować kulę, umieścić ją w misce, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do podwojenia objętości. 
Owoce umyć. Nektarynki podzielić na ósemki, czereśnie przekroić na pół pozbawiając je pestki.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 równych części, uformować z nich kulę, przycisnąć dnem szklanki tak by uformował się środek do nadzienia, a boki były wyższe (niczym ponton z pełnym dnem).
Na każdej bułeczce wyłożyć kawałek nektarynki, dwie truskawki i połówkę czereśni.
Z rozmarynowego masła, mąki i cukru zagnieść kruszonkę, na każdej z bułeczek ułożyć "daszek" z kruszonki. Bułeczki odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut.


SMACZNEGO 😊 



Komentarze

Popularne posty