Agrestowy sernik (na zimno)

Sama nie wiem czemu tak rzadko robię ciasta na zimno. Właściwie ich przygotowanie jest mało skomplikowane i dość szybkie, owszem trzeba poczekać by odpowiednio chwyciło je zimno, lecz w czekanie też potrafi być przyjemne. Takim o to wstępem wprowadziłam Was dość istotną kwestię tegoż przepisu 😉 Ciąg dalszy tuż za kropką tego zdania.

Kręciłam się wokół agrestu i kręciłam, chciałam zrobić coś czego jeszcze nie robiłam. W lodówce czekały trzy kostki twarogu... lepszego zaproszenia być nie mogło 😉 

Będę nieskromna, bo ten sernik tak bardzo trafił w moje kubki smakowe, że uważam go  za wyśmienity 😍 Agrest w ciastach to jest rewelacyjna sprawa. Sam sernik jest i słodki i kwaśny i orzeźwiający i wciągający też! 😊
Po prostu...warto go zrobić 😀


Składniki:
  • 150 g ciastek owsianych
  • 50 g masła
Masa:
  • 700 g dojrzałego różowego agrestu
  • 280 g cukru trzcinowego
  • 750 twarogu półtłustego
  • 250 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki żelatyny lub 1,5 łyżki agaru
  • 50 g płatków migdałowych
Agrestowa frużelina:
  • 150 g agrestu
  • 3 - 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ciastka pokruszyć i wymieszać z roztopionym wcześniej masłem. Ciasteczkową masę wyłożyć na dno tortownicy (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) o średnicy 26 cm.
Agrest umyć, pozbawić szypułek i umieścić na suchej patelni zasypując cukrem. Smażyć ok 20 - 30 minut aż sok, który puści z agrestu lekko odparuje. Przestudzić.
Twaróg zblędować razem ze śmietaną i ekstraktem z wanilii. Do masy twarogowej dodać przestudzony agrest i płatki migdałów, dokładnie wymieszać. Wlać przestudzoną żelatynę lub agar rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Masę energicznie wymieszać. Odstawić na ok 15 - 30 minut (należy ją obserwować) by masa zaczęła tężeć. Tężejącą masę rozlać na ciasteczkowy spód.
Sernik schładzać w lodówce ok 4 godzin, a w tym czasie przygotować agrestową frużelinę.
Cukier z agrestem i sokiem z cytryny umieścić w rondelku z grubym dnem, podsmażyć (ok. 15 - 20 minut). Kiedy agrest zacznie puszczać sok wlać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną w 1/3 szklanki wody, jednocześnie mieszając do momentu aż sok zgęstnieje. Frużelinę całkowicie przestudzić.
Wyłożyć na środek sernika. Podawać.


SMACZNEGO 😊


Komentarze

Popularne posty