Słodkie bułeczki z jabłkiem, śliwką i lukrem na soku pomarańczowym
Przepyszne, cudownie aromatyczne drożdżówki z jabłkami, cynamonem, śliwkami i lukrem na bazie soku z pomarańczy. Taka przyjemna zapowiedź nadchodzącej zimy pachnącej pomarańczą 😉Są obłędnie mięciutkie 😍
Najlepsze w dniu pieczenia, choć niewielkie jest ryzyko, że zostaną na dzień kolejny 😊
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży
- 550 g mąki pszennej + 2 łyżki do rozczynu
- 100 g trzcinowego cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka sojowego
- 85 g masła
- szczypta soli
Nadzienie:
- 100 g śliwek suszonych
- 2 duże lub 3 średniej wielkości jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki cukru trzcinowego
Lukier:
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- sok z 1 pomarańczy
- 350 - 400 g cukru pudru
Z 1/4 szklanki mleka sojowego, łyżki cukru, 2 łyżek mąki i rozkruszonych drożdży zrobić rozczyn. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Przesianą mąkę umieścić w misce razem z solą, jajkami, resztą mleka i wyrośniętym rozczynem. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto dodając pod koniec stopione masło. Z ciasta uformować kulę, oprószyć mąką i umieścić w misce przykrytej ściereczką na 1,5 h godziny by ciasto podwoiło objętość.
Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Przesianą mąkę umieścić w misce razem z solą, jajkami, resztą mleka i wyrośniętym rozczynem. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto dodając pod koniec stopione masło. Z ciasta uformować kulę, oprószyć mąką i umieścić w misce przykrytej ściereczką na 1,5 h godziny by ciasto podwoiło objętość.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w słupki. Jabłka wymieszać z sokiem z cytryny. Śliwki pokroić w paseczki, dodać do jabłek razem z cukrem i cynamonem. Wymieszać.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 50 cm. Prostokąt posmarować masą z jabłek i śliwek zostawiając ok 1,5 cm wolnego brzegu z każdej ze stron. Zwinąć ciasto wzdłuż krótszego boku w rulon układając pod spód koniec ciasta. Ciasto podzielić na 12 części ostrym nożem. Bułeczki ostrożnie przenieść na blachę (ok. 23 x 27 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę z bułeczkami przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Wyrośnięte bułeczki piec w temperaturze 180 stopni C przez ok 25 minut, aż się zarumienią.
Sok i skórkę z pomarańczy dokładnie połączyć z cukrem pudrem. Cukier puder dodawać stopniowo do momentu aż lukier będzie gęsty, ale i lejący się.
Jeszcze ciepłe bułeczki polukrować pilnując by lukier wpadał w przestrzenie z jabłkiem.
Jeszcze ciepłe bułeczki polukrować pilnując by lukier wpadał w przestrzenie z jabłkiem.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz