Krem z dyni z jabłkiem
Z dynią pewnie jeszcze do Was wrócę, bo została mi jedna, albo i dwie 😉Na czas obecny proponuje zupę dyniową - wyjątkowo delikatną, a wszystko to dzięki szarej renecie. Bo to właśnie dzięki jabłkom wyróżnia łagodnością smaku. Nie bez znaczenia dla jej aromatu jest też fakt podsmażenia warzyw wraz z jabłkiem na maśle. Jeśli lubicie dynię po prostu sprawdźcie sami, bo warto 😊
Składniki:
- 800 g dyni
- 2 winne jabłka (antonówka lub szara reneta)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 duża cebula
- biała część pora
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1 - 2 łyżki masła
- 1 litr bulionu
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz
- jogurt naturalny
- szczypiorek
Dynię obrać, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Por opłukać, pokroić w cienkie plastry. Cebulę i ząbki czosnku obrać i pokroić. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w słupki.
Jabłka skropić sokiem z cytryny. Na patelni roztopić masło, wrzucić por, cebulę, czosnek i smażyć do momentu aż cebula się zeszkli. Następnie dynię, jabłka i mieszając od czasu do czasu smażyć ok. 5 minut. Podsmażone warzywa z jabłkami dodać do garnka z bulionem. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż dynia będzie miękka (ok. 30 minut). Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Kiedy dynia będzie miękka garnek zdjąć z ognia i zmiksować zupę.
Zupę podawać z łyżką jogurtu i przybraną świeżo posiekanym szczypiorkiem.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz