Murzynek z rajskimi jabłuszkami
Już zapomniałam jak murzynki potrafią być smaczne 😊 Cudownie sprężysty i delikatny. No i mocno czekoladowy rzecz jasna. Rzutem na taśmę wykorzystałam ostatnie rajskie jabłuszka, a one tak przyjemnie kontrastują z mocą czekolady 😉
Jest pyszny! 💗
P.S. Rajskie jabłuszka oczywiście możecie zastąpić innymi owocami.
Jest pyszny! 💗
P.S. Rajskie jabłuszka oczywiście możecie zastąpić innymi owocami.
Składniki:
- 100 g czekolady
- 200 g masła
- 2 i 1/3 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- 1/3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 5 jajek (osobno żółtka i białka)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g rajskich jabłuszek
Rajskie jabłuszka pokroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne (jabłuszek nie obierać).
W rondelku podgrzać masło razem z połamaną na kostki czekoladą, ciągle mieszając dodać kakao,cukier i wodę. Mieszać do rozpuszczenia składników, zdjąć z ognia i przestudzić.
Schłodzoną masę zmiksować z żółtkami. Następnie dodać przesianą mąką połączoną z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę. Następnie dodać pokrojone na ćwiartki jabłuszka. Wsmarowaną masłem keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do keksówki. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 60 - 70 minut (do suchego patyczka).
W rondelku podgrzać masło razem z połamaną na kostki czekoladą, ciągle mieszając dodać kakao,cukier i wodę. Mieszać do rozpuszczenia składników, zdjąć z ognia i przestudzić.
Schłodzoną masę zmiksować z żółtkami. Następnie dodać przesianą mąką połączoną z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę. Następnie dodać pokrojone na ćwiartki jabłuszka. Wsmarowaną masłem keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do keksówki. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 60 - 70 minut (do suchego patyczka).
Komentarze
Prześlij komentarz