Tarta na cieście francuskim z pikantnym mięsem mielonym i łagodną warstwą marchewki
Resest potrzebny od zaraz! Wyjeżdżam by wrócić. Pewnie zmęczona, ale inaczej i mam nadzieję z "czystą" głową ;) Kierunek - Szczecin.
Na blogu już dawno tego nie było...co nieco w wersji obiadowej :) Na ostro rzecz jasna. Połączenie przemyślane i celowe. Ciasto francuskie, wyraziste i pikantne mięso mielone z chili i czarnuszką przykryte warstwą słodkiej łagodnej marchewki i łagodnego sera gouda. Sycące danie z charakterem :) W zależności od tego jak bardzo lubicie pikantne dania użyjcie 1 lub 2 papryczek chili.
Na blogu już dawno tego nie było...co nieco w wersji obiadowej :) Na ostro rzecz jasna. Połączenie przemyślane i celowe. Ciasto francuskie, wyraziste i pikantne mięso mielone z chili i czarnuszką przykryte warstwą słodkiej łagodnej marchewki i łagodnego sera gouda. Sycące danie z charakterem :) W zależności od tego jak bardzo lubicie pikantne dania użyjcie 1 lub 2 papryczek chili.
Składniki:
- 500 g ciasta francuskiego
- 500 g mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 1 - 2 papryczki chili
- 2 łyżeczki czarnuszki
- ok. 500 g marchwi
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 1 jajko
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- 100 g startego sera gouda
Papryczkę chili pozbawić ziarenek i pokroić w drobną kostkę. Mięso mielone wymieszać z pokrojoną papryczką chili, czarnuszką i solą. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, dodać doprawione mięso, smażyć ok 10 - 15 minut.
Formę do tarty wysmarować masłem, ciastem francuskim wyłożyć dno i boki formy. Spód nakłuć widelcem. Na dnie wyłożyć farsz z mięsa mielonego. lekko ugnieść łyżką.
Marchew umyć i obrać, następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Śmietanę dokładnie połączyć z jajkiem, doprawić gałką muszkatołową i solą. Śmietanę połączyć ze startą marchewką i wyłożyć na warstwę mięsa mielonego. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia na wierzchu rozłożyć starty ser.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz