Wykwintna szarlotka z orzechową skorupką
Ta szarlotka plasuje się w czołówce szarlotek, które do tej pory piekłam. Jest wyśmienita 😊 Przyjemność tworzy ucierane ciasto z soczystymi i kwaskowatymi jabłkami. Tuż po pieczeniu brzegi ciasta są chrupiące, a dodatkowo orzechy obłożone masłem i posypane cukrem pudrem utworzyły pyszną, chrupiącą orzechową skorupkę. Uwielbiam połączenie jabłek i orzechów włoskich! Jako, że w odwiedzinach prawie zawsze towarzyszy mi ciasto trochę szarlotki zabrałam ze sobą na wizytę do Agnieszki 💗
Składniki (na tortownice o średnicy 26 cm):
- 150 g masła
- 150 g brązowego cukru
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (z lekką górką)
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy (zastąpiłam skórką z limonki)
- 4 jajka
- 750 g kwaskowatych jabłek
Wierzch:
- 50 g zimnego masła (nie zastępować margaryną)
- 3/ 4 szklanki orzechów włoskich
- 3 łyżki cukru pudru
Jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Jedno jabłko większe jabłko pokroić w drobną kostkę. Połówki jabłek poprzecinać dekoracyjnie na brzuszkach. Odstawić. Orzechy grubo posiekać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Masło, sól, cukier waniliowy, cukier brązowy, skórkę z pomarańczy utrzeć mikserem na gładką masę. Dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Nie przerywając miksowania stopniowo wsypywać mąkę. Wyrabiać ciasto ok. 5 minut (będzie dość gęste).
Masę przełożyć do natłuszczonej formy, wyrównać. Ułożyć połówki jabłek, w wolną przestrzeń między jabłkami można umieścić dodatkowo polówki orzechów włoskich. Wierzch ciasta posypać równomiernie posiekanymi orzechami i obłożyć cienkimi plasterkami masła. Posypać cukrem pudrem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut.
Przestudzoną szarlotkę ponownie posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO 😊
orzechowa skorupka rządzi ;)
OdpowiedzUsuń