Babeczki kokosowe z malinami i bezową chmurką

Połączenie malin z kokosem - ujęcie 1 :) Mikser poszedł w ruch,
więc nie są to muffiny, a babeczki. Gdzieś między kokosowym ciastem, a kokosową bezą pokazują się wspomniane maliny będące ostatnim westchnieniem lata i pierwszym oddechem jesieni. Babeczki są intensywnie kokosowe, gęste, słodycz bezy równoważy się z kwaskowatymi malinami. Takich babeczek chce się więcej! :)



Składniki:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka likieru kokosowego np. malibu
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • ok. 200 g malin

Beza:
  • 2 białka
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 3 - 4 łyżki wiórków kokosowych

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do osobnego naczynia, odstawić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Dodać do niej jajka, jogurt i likier, całość zmiksować. Ciągle ucierając dodawać partiami mąkę z proszkiem. Z ostatnią porcją mąki wlać mleko, ucierać aż masa będzie gładka i jednolita. Na końcu wmieszać wiórki kokosowe.

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dalej ubijając dodawać po łyżce cukru i likier. Ubijać tak długo aż piana będzie sztywna i błyszcząca.Pod koniec wmieszać wiórki kokosowe.

Formę do muffinek napełnić papilotkami. Do każdej z nich nałożyć sporą łyżkę ciasta, ułożyć warstwę z malin i zakryć kolejną porcją ciasta. Na wierzch położyć po łyżce piany z białek.
Piec w temperaturze 175 stopni C przez 10 minut, temperaturę zmniejszyć do 160 stopni Ci piec kolejne 20 minut.. Jeśli bezy będą się szybko rumienić przełączyć piekarnik tylko na dolną grzałkę. Studzić ok. 10 minut w blasze po czym ostrożnie wyjąć.



SMACZNEGO :)


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty