Zupa miętowo - jogurtowa (Yayla çorbası)
Yayla çorbası to turecka zupa na bazie jogurtu z ryżem i miętą. W kuchni tureckiej dominują zupy gęste i ta właśnie do gęstych się zalicza. W smaku łagodna. Jogurtowa baza sprawia, że jest lekko kwaskowata, a przenikająca z drugiego planu mięta orzeźwia zupę swoim aromatem. W mojej wizji idealna na rozpoczęcie przyjęcia. Z pewnością do niej wrócę, bo jest naprawdę smaczna! :)
Składniki:
- 100 g ryżu
- 2 średniej wielkości cebule
- 1,2 l bulionu warzywnego
- 2 gałązki mięty
- 2 łyżki mąki pszennej
- 350 g jogurtu naturalnego
- sok z cytryny do smaku
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Ryż podsmażyć na oliwie z oliwek. Przełożyć do garnka, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu ok. 40 minut, aż ryż będzie miękki. Cebulę pokroić w kostkę, dodać po 20 minutach gotowania. W razie potrzeby dolać trochę wody. Mąkę rozrobić w zimnej wodzie, wlać do zupy ciągle mieszając, następnie dodać pokrojoną w cienkie paski mięte i gotować na wolnym ogniu kolejne 4 minuty.
Zdjąć z ognia, dodać jogurt. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Rozlać do misek, przed podaniem udekorować świeżą miętą i łyżką jogurtu.
SMACZNEGO :)
Źródło: Podróże kulinarne. Kuchnia turecka.
Komentarze
Prześlij komentarz