Ciasto z wiśniami, orzechami pecan i kremem czekoladowym

Ostatnio późna pora staje się dla mnie najwcześniejszą z możliwych by tu być. Odliczam dni, aż grafik moich prac ulegnie rozluźnieniu. Już bardzo tego potrzebuje. W końcu psycholog też człowiek - nadzwyczajnych zdolności regeneracyjnych w  pakiecie nie dodawał nikt 😉
Cisto czekoladowe może zasilać moce sprawcze... szczególnie takie z wiśniami, orzechami pekan i przepysznym kremem czekoladowym 😍


Składniki:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 350 g odsączonych wydrylowanych wiśni
  • 2 garście orzechów pecan lub włoskich

Masa czekoladowa:
  • 200 g czekolady deserowej (użyłam 100 g deserowej i 100 g mlecznej)
  • 3/4 szklanki kakao
  • 150 g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki syropu z agawy (może być też syrop klonowy)

Jajka utrzeć, kiedy nabiorą objętości dodać cukier i dalej miksować. Następnie dodać olej, przesianą mąkę z sodą i proszkiem oraz kakao. Zmiksować na niewielkich obrotach. Dodać wydrylowane wiśnie i grubo posiekane orzechy pecan (lub włoski). Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26 cm.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Dodać masło, kakao i syrop z agawy, zmiksować na gładką masę. Masę wyłożyć na przestudzone ciasto. Schłodzić w lodówce.


SMACZNEGO 😊



Komentarze

Popularne posty