Ciasto z wiśniami, orzechami pecan i kremem czekoladowym
Ostatnio późna pora staje się dla mnie najwcześniejszą z możliwych by tu być. Odliczam dni, aż grafik moich prac ulegnie rozluźnieniu. Już bardzo tego potrzebuje. W końcu psycholog też człowiek - nadzwyczajnych zdolności regeneracyjnych w pakiecie nie dodawał nikt 😉
Cisto czekoladowe może zasilać moce sprawcze... szczególnie takie z wiśniami, orzechami pekan i przepysznym kremem czekoladowym 😍
Składniki:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżki kakao
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 350 g odsączonych wydrylowanych wiśni
- 2 garście orzechów pecan lub włoskich
Masa czekoladowa:
- 200 g czekolady deserowej (użyłam 100 g deserowej i 100 g mlecznej)
- 3/4 szklanki kakao
- 150 g miękkiego masła
- 1/3 szklanki syropu z agawy (może być też syrop klonowy)
Jajka utrzeć, kiedy nabiorą objętości dodać cukier i dalej miksować. Następnie dodać olej, przesianą mąkę z sodą i proszkiem oraz kakao. Zmiksować na niewielkich obrotach. Dodać wydrylowane wiśnie i grubo posiekane orzechy pecan (lub włoski). Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26 cm.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Dodać masło, kakao i syrop z agawy, zmiksować na gładką masę. Masę wyłożyć na przestudzone ciasto. Schłodzić w lodówce.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz