Zupa z cykorii
Zupa krem z charakterem. Tegoż charakteru nadaje jej specyficzna dla cykorii goryczka i dodatek chili.
Rozgrzewająca, więc świetnie wpasuje się w jesienno - zimowe aury, choć kiedy za oknem chłód na wczesną wiosnę też będzie w sam raz 😉
Rozgrzewająca, więc świetnie wpasuje się w jesienno - zimowe aury, choć kiedy za oknem chłód na wczesną wiosnę też będzie w sam raz 😉
Składniki:
- biała część pora
- 2 cebule
- 3 - 4 główki cykorii
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 1,5 cm kurkumy
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
- woda
- 1/2 papryczki chili
- 1 szklanka mleka owsianego lub sojowego
- sok z 1/2 cytryny
- 200 ml mleczka kokosowego
Cebulę i por pokroić w talarki. Zaszklić je w garnku z grubym dnem na oliwie z oliwek.
Cykorię opłukać, wyciąć głąb, liście posiekać, dodać do cebuli i pora, podsmażyć aż zmięknie. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dorzucić do garnka. Warzywa zalać wodą (tak aby były nią zakryte), dodać sól, chili i obraną pokrojoną na mniejsze kawałki kurkumę. Gotować ok 20 minut (do miękkości ziemniaków). Dodać mleko owsiane, kokosowe, zmiksować. Na końcu doprawić sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku
Cykorię opłukać, wyciąć głąb, liście posiekać, dodać do cebuli i pora, podsmażyć aż zmięknie. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dorzucić do garnka. Warzywa zalać wodą (tak aby były nią zakryte), dodać sól, chili i obraną pokrojoną na mniejsze kawałki kurkumę. Gotować ok 20 minut (do miękkości ziemniaków). Dodać mleko owsiane, kokosowe, zmiksować. Na końcu doprawić sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku
Podawać z odrobiną oliwy, natką pietruszki i groszkami ptysiowymi.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz