Szybki placek z jagodami kamczackimi
Tym razem smak tkwi w prostocie 😇 Dlatego też prezentuje Wam niezwykle szybkie i proste ciasto z jagodami kamczackimi na oleju kokosowym 😊 Równie dobrze możecie użyć jakichkolwiek innych owoców i oleju słonecznikowego lub rzepakowego - po prostu.
Ciasto jest przyjemne w smaku, lekkie i wilgotne (no chyba, że dokonacie przetrzymania w piekarniku - wówczas nie gwarantuje wilgotności 😉).
Składniki:
- 4 jajka
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 6 łyżek oleju kokosowego lub innego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka rumu
- 450 g jagód kamczackich
- cukier puder do posypania
Jagody przepłukać. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać olej, rum i zmiksować. Wsypać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i zmiksować na mniejszych obrotach (tak, aby ciasto było jednolite i gładkie). Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25 cm x 25 cm). Na wierzch wyłożyć jagody.Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30 - 35 min.
Lekko przestudzony, ale wciąż ciepły placek posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO 😊
Lekko przestudzony, ale wciąż ciepły placek posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz