Zupa z zielonych szparagów
Na domknięcie sezonu szparagowego - zupa z zielonych szparagów 😊
Najbardziej uwielbiam ją za... szparagi 😁
Niby lekka, a dość pożywna. Co tu pisać wiele - prosta i pyszna jest 😊
Najbardziej uwielbiam ją za... szparagi 😁
Niby lekka, a dość pożywna. Co tu pisać wiele - prosta i pyszna jest 😊
Składniki:
- ok. 1 i 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 3- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 1 duża marchew lub 2 mniejsze
- 2 łyżki oleju słnecznikowego
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1, 25 l bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz
- 200 g śmietany 18%
- starty na małych oczkach ser cheddar
Ząbki czosnku obrać i przekroić na pół. Ziemniaki i marchew obrać, a następnie pokroić w kostkę. Czosnek, ziemniaki i marchew podsmażyć na rozgrzanej oliwie w garnku z grubym dnem przez 3 - 5 minut. Wlać gorący bulion i gotować na małym ogniu przez ok 10 minut (aż ziemniaki i marchew zmiękną). Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końce (złamią się same we właściwym miejscu) i wyrzucić. Główki szparagów również odłamać i odłożyć. Łodygi szparagów pokroić w plasterki dodać do bulionu i gotować 2 minuty. Główki szparagów dodać i gotować kolejną minutę. Doprawić solą, pieprzem i kurkumą.
Śmietanę rozprowadzić w osobnym naczyniu z paroma łyżkami zupy, wlać do garnka i wymieszać.
Śmietanę rozprowadzić w osobnym naczyniu z paroma łyżkami zupy, wlać do garnka i wymieszać.
Przed podaniem zupę doprawić startym serem.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz