Ciasto z herbatą matcha z wiśniowym lukrem
Bardzo pyszne, lekkie i sprężyste ciasto z dodatkiem matchy, dzięki czemu wpada w odcień zieleni. Prosto z książki Nigelli 😍 "Chucham i dmucham" na tą książkę, czasem też przytulam, uwielbiam oglądać uśmiechając się do zdjęć przy okazji rozmarzając się o własnej książce. Bo ja po prostu książki darzę uczuciem wielkim 😉
Wracając do cista - jest smaczne wyjątkowo, a wiśniowy lukier w swej prostocie stał się tu wielkim odkryciem 😊
Składniki:
- 1 łyżka Matcha
- 80 ml wrzątku
- 3 duże jajka (żółtka i białka oddzielnie)
- 120 g cukru trzcinowego
- 60 ml oleju słonecznikowego
- 110 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier:
- 4 łyżki soku z wiśni
- ok. 250 g cukru pudru
Matchę wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem, dokładnie rozmieszać trzepaczką i odstawić do przestudzenia.
Białka ubić na niezbyt sztywną pianę, cały czas ubijając dodać 3 łyżki cukru, połączyć i odstawić.
Białka ubić na niezbyt sztywną pianę, cały czas ubijając dodać 3 łyżki cukru, połączyć i odstawić.
Z pozostałym cukrem utrzeć żółtka na jasną i puszystą masę. Wmieszać matchę i olej, następnie przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie połączyć przy pomocy łopatki. Dodać łyżkę piany z białek, wymieszać i dodać pozostałą część białek.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do przygotowanej masy przelać delikatnie masę. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 25 - 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Piekarnik otworzyć po 20 minutach od upieczenia (by ciasto nie opadło). Po tym czasie ciasto wyjąć i przestudzić na kratce (stygnąc może opaść i lekko się skurczyć).
Cukier puder dokładnie rozmieszać z sokiem wiśniowym tak by powstała gęsta lecz płynna polewa. Przed podaniem ciasto polać wiśniowym lukrem.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz