Babka z adwokatem i prażonymi migdałami
Babka jakich mało 😉 Co tu wiele kryć... konkretna, wilgotna z solidną porcją adwokatu, ale tylko dla smaku. Prażone migdały dodają jej mocy smaku - dobrego smaku 😍
Warto ją przygotować i skonsumować 😊
Warto ją przygotować i skonsumować 😊
Składniki:
- 250 g masła
- 1/4 szklanki oleju
- 1 szklanka adwokatu
- 1 i 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 i 1/2 szklanki mąki
- 50 g mielonych migdałów
- 75 g prażonych migdałów
- 6 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Polewa:
- 100 g czekolady deserowej
- 1/3 szklanki śmietany 36%
- ok. 1 łyżki drobno posiekanych migdałów
Migdały podprażyć na suchej patelnie. Przestudzić i grubo posiekać. Masło, olej, cukier i adwokat zagotować z dodatkiem 2 łyżek wody. Kiedy masa przestygnie dodać ekstrakt waniliowy i 6 żółtek. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i mielone migdały. Zmiksować na wolnych obrotach. Pianę z białek ubić na sztywno. Dodać do masy i delikatnie połączyć. Na koniec wmieszać podprażone, grubo posiekane migdały. Masę przelać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec ok. 60 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 190 stopni C.
Czekoladę rozpuścić razem ze śmietaną na niewielkim ogniu. Mieszać do momentu aż powstanie jednolita i gładka polewa.
Jeszcze ciepłą babkę polać czekoladą i oprószyć drobno posiekanymi migdałami.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz