Babka z adwokatem i prażonymi migdałami

Babka jakich mało 😉 Co tu wiele kryć... konkretna, wilgotna z solidną porcją adwokatu, ale tylko dla smaku. Prażone migdały dodają jej mocy smaku - dobrego smaku 😍
Warto ją przygotować i skonsumować 😊


Składniki:

  • 250 g masła
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka adwokatu
  • 1 i 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 50 g mielonych migdałów
  • 75 g prażonych migdałów 
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Polewa:
  • 100 g czekolady deserowej
  • 1/3 szklanki śmietany 36%
  • ok. 1 łyżki drobno posiekanych migdałów

Migdały podprażyć na suchej patelnie. Przestudzić i grubo posiekać. Masło, olej, cukier i adwokat zagotować z dodatkiem 2 łyżek wody. Kiedy masa przestygnie dodać ekstrakt waniliowy i 6 żółtek. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i mielone migdały. Zmiksować na wolnych obrotach. Pianę z białek ubić na sztywno. Dodać do masy i delikatnie połączyć. Na koniec wmieszać podprażone, grubo posiekane migdały. Masę przelać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec ok. 60 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 190 stopni C.
Czekoladę rozpuścić razem ze śmietaną na niewielkim ogniu. Mieszać do momentu aż powstanie jednolita i gładka polewa. 
Jeszcze ciepłą babkę polać czekoladą i oprószyć drobno posiekanymi migdałami.


SMACZNEGO 😊



Komentarze

Popularne posty