Szaszłyki z mięsa mielonego w stylu tureckim
Szaszłyki z mięsa mielonego w stylu tureckim. Doprawione miętą, cytryną, papryką i szczyptą goździków. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczne. Raczej łagodne, chociaż zawsze można im dodać pikanterii zastępując mieloną paprykę czerwoną, papryczką chili. Idealne na grilla, choć z piekarnika też się dobrze sprawdziły :) Podawałam z kaszą gryczaną, dla zachowania tureckich klimatów polaną jogurtem z świeżą miętą i bazylią :)
Składniki (na ok. 7 szaszłyków):
- 600 g mięsa mielonego wołowego
- 1 jajko
- 1 łyżka liści świeżej mięty, drobno posiekanej
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 szalotki drobno pokrojone
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- szczypta mielonych goździków
- 2 łyżki bułki tartej
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- 3 - 4 łyżki oliwy extra virgin
Mięso mielone, jajko, szalotki, skórkę z cytryny, miętę, goździki, paprykę i bułkę tartą wyrobić. Doprawić solą i pieprzem, jeszcze raz dokładnie wyrobić. W porcji mięsnej masy formować kiełbaski, przekłuwając przez środek patyczki do szaszłyków. Szaszłyki posmarować oliwa, ułożyć na kratce wyłożonej folią miejscami przekłutej tak by tłuszcz mógł ściekać. Piec w piekarniku w opcji grill 15 minut z jednej strony, po czym obrócić piec 15 minut z drugiej strony.
W wersji grillowej: grillować ok. 8 minut ze wszystkich stron.
SMACZNEGO :)
Źródło: Podróże kulinarne: kuchnia turecka.
Komentarze
Prześlij komentarz