Sernik cytrynowo - kokosowy na kruchym cieście
Rześkość cytryny i aromat kokosa. Połączenie, które nie stanie się obojętne :) Kwaskowatą nutę cytryny podkreśla konfitura cytrynowa, a masa serowa jest lekka i bardzo puszysta wręcz sypka. Smakuje wyjątkowo. Co tu więcej pisać...spróbujcie koniecznie ;)
Spód:
- 250 g mąki
- 80 g cukru
- 180 g masła
- 1 jajko
Składniki:
- 600 g twarogu śmietankowego typu President lub półtłustego 2 -3 krotnie zmielonego (u mnie pół na pół)
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 100 g wiórków kokosowych
- 4 jajka (osobno białka i osobno żółtka)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g cukru
- 2 - 3 łyżki konfitury cytrynowej
- 4 łyżki śmietany lub mleka
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, jajko i masło. Składniki posiekać nożem, a następnie zagnieść na jednolite kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
Formę o średnicy 22 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzonym ciastem wylepić dno i brzegi formy.
50 g wiórków kokosowych zrumienić na suchej patelni. Białka ubić na sztywną pianę. Twaróg, żółtka, cukier, skórkę i sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i zrumienione wiórki kokosowe utrzeć mikserem na masę o kremowej konsystencji. Następnie delikatnie wmieszać pianę z białek. Masę przelać do formy wylepionej ciastem. Na wierzch (można również na spód) rozłożyć konfiturę cytrynową. Piec w temperaturze 175 stopni C przez 60 - 70 minut. Przestudzić w piekarniku, a następnie wyjąć przestudzić do temperatury pokojowej i schłodzić w lodówce.
Pozostałe 50 g kokosu wymieszać z mlekiem lub śmietaną i rozłożyć na górze sernika.
SMACZNEGO :)
Źródło: Wielka księga ciast.
Komentarze
Prześlij komentarz