Drożdżowe z jabłkami i kruszonką
Czy to zasługa jabłek, czy zasługa ciasta? Nie wiem. To ciacho zaskoczyło mnie - pozytywnie :) Zdawać by się mogło, że taka prosta drożdżówka z jabłkiem... ale smakuje wybornie :) Pysznie maślana i puchata z równie maślaną kruszonką. Aj!
Składniki:
- 500 g mąki
- 40 g świeżych drożdży
- 250 ml letniego mleka
- 125 g cukru
- 2 żółtka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pasty z wanilii
- 100 g masła
- 600 g jabłek (lub innych owoców)
Kruszonka:
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 1/3 łyżeczki pasy z wanilii
- 85 g mąki
Drożdże rozprowadzić z cukrem, dodać 3 łyżki mąki i tyle mleka, aby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cukier utrzeć z żółtkami. Masło rozpuścić i odstawić.
Mąkę przesiać do miski i wymieszać ją z solą. Dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka z cukrem, pastę z wanilii, skórkę z cytryny i resztę mleka. Wyrabiać ciasto, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Gdy ciasto będzie gładkie, wlać przestudzone płynne masło. Starannie wyrobić, tak aby ciasto było pulchne (może się lekko lepić). Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki.
Blachę (22 x 37 cm) wysmarować masłem i obsypać mąką. Wyrośnięte ciasto krótko zanieść i rozprowadzić na dnie blachy. Ułożyć cząstki jabłek, lekko wbijając je w ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu na 20 - 30 minut do napuszenia.
Z masła, cukru, pasy waniliowej i mąki zagnieść palcami kruszonkę. Wierzch ciasta obsypać kruszonką. Piec w temperaturze 190 stopni C przez 30 - 40 minut.
SMACZNEGO :)
Źródło: Kuchnia Polska.
Komentarze
Prześlij komentarz