Migdałowe ciasto owocowe z bezą
Lekkie i przyjemne ciasto na migdałowym biszkopcie, z warstwą owocową i pianą z białek 😊 Masę z owoców możecie przygotować na dwa sposoby: z użyciem galaretki lub mąki ziemniaczanej. Z galaretką konsystencja owoców będzie bardziej stabilna, z użyciem mąki ziemniaczanej może tworzyć delikatny efekt rozlania i osobiście wolę ten efekt rozlania. To cisto całoroczne. Możecie wykorzystać w nim świeże owoce, lub sięgnąć po zapasy ze spiżarni. Ja sięgnęłam po zapasy wyciągając słoiki z wiśniami 😍
Składniki:
- 6 jaj (oddzielnie żółtka i białka)
- 125 g mąki
- 180 g zmielonych migdałów
- 150 g cukru trzcinowego
- szczypta soli
Masa owocowa:
- 800 g owoców świeżych, mrożonych lub odsączonych z kompotu (u mnie wiśnie z niesłodzonego kompotu)
- 75 g galaretki owocowej lub 4 łyżki mąki ziemniaczanej + 75 g cukru trzcinowego
Beza:
- 5 białek
- 150 g cukru pudru
- płatki migdałów do posypania
Żółtka utrzeć z 2 łyżkami wody i połową (75 g) cukru na gładką i puszystą masą. Biała ubić na sztywną pianę z pozostałą częścią cukru i szczyptą soli. Biała przełożyć do masy z żółtek i delikatnie połączyć. Mąkę wymieszać z migdałami i połączyć masą z żółtek i białek, ostrożnie wymieszać.
Biszkopt przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25 x 37 cm). Piec w temperaturze 180 stopni C przez 12 minut [po wyjęciu z piekarnika blachę z biszkoptem można upuścić z wysokości 25 cm - zapobiega to opadaniu biszkoptu].
Opcja 1: Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem pomniejszając ilość wody o 100 ml. Kiedy przestygnie połączyć z owocami, schłodzić. Tężejącą galaretkę z owocami rozłożyć na przestudzonym biszkopcie.
Opcja 2: Świeże owoce podgrzać razem z cukrem i wlać do nich rozpuszczoną w niewielkiej ilości mąkę ziemniaczaną i mieszać aż masa zacznie gęstnieć [w przypadku owoców mrożonych lub z kompotu mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w soku z owoców]. Przestudzić i wyłożyć na biszkopcie.
Białka ubić na sztywną pianę porcjami dodając cukier, ubijać tak długo, aż masa będzie lśniąca, a po wyciągnięciu końcówek miksera piana z białek tworzyć będzie stabilny stożek.
Białka rozprowadzić na masie z owoców, posypać płatkami migdałów. Ciasto włożyć do nagrzanego do temperatury 250 stopni piekarnika i piec 5 minut na złoty kolor.
Ciasto przestudzić, przed podaniem można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO 😊
Czy do biszkoptu nie trzeba dodać proszku do pieczenia ?
OdpowiedzUsuńNie ma takiej potrzeby :) Biszkopt powinny "unieść" dobrze ubite białka.
Usuń