Mazurek na waflach z kremem z prażonym migdałów
Składniki:
- 2 płaty wafli
- 125 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 150 g cukru trzcinowego (drobnego)
- 125 g kremu z prażonych migdałów
- 70 g grubo posiekanych prażonych migdałów
- 1/2 łyżeczki grubo zmielonej soli
Polewa:
- 150 g czekolady deserowej
- 50 ml śmietany kremówki 30%
- 30 g grubo posiekanych porażonych migdałów
Masło utrzeć z cukrem na gładką i puszystą masę. Dodać krem z prażonych migdałów i ponownie zmiksować. Na końcu wsypać posiekane migdały i sól, wymieszać.
Płat wafla ułożyć na blasze (w razie potrzeby dociąć na szerokość blachy), wyłożyć na niego krem, przykryć drugim płatem wafla i przygotować polewę.
W garnuszku umieścić połamaną czekoladę i śmietankę, podgrzewać na małym ogniu do momentu połączenia i powstania gładkiego sosu czekoladowego.
Sos czekoladowy krótko przestudzić (ok. 20 minut) i rozprowadzić na górnym waflu i posypać posiekanymi podprażonymi migdały. Schłodzić w lodówce (ok. 3 - 4 godzin).
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz