Mazurek na waflach z kremem z prażonym migdałów



Składniki:

  • 2 płaty wafli
  • 125 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 150 g cukru trzcinowego (drobnego)
  • 125 g kremu z prażonych migdałów
  • 70 g grubo posiekanych prażonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki grubo zmielonej soli

Polewa:
  • 150 g czekolady deserowej
  • 50 ml śmietany kremówki 30%
  • 30 g grubo posiekanych porażonych migdałów
Masło utrzeć z cukrem na gładką i puszystą masę. Dodać krem z prażonych migdałów i ponownie zmiksować. Na końcu wsypać posiekane migdały i sól, wymieszać.
Płat wafla ułożyć na blasze (w razie potrzeby dociąć na szerokość blachy), wyłożyć na niego krem, przykryć drugim płatem wafla i przygotować polewę.
W garnuszku umieścić połamaną czekoladę i śmietankę, podgrzewać na małym ogniu do momentu połączenia i powstania gładkiego sosu czekoladowego.
Sos czekoladowy krótko przestudzić (ok. 20 minut) i rozprowadzić na górnym waflu i posypać posiekanymi podprażonymi migdały. Schłodzić w lodówce (ok. 3 - 4 godzin).


SMACZNEGO 😊



Komentarze

Popularne posty