Szybkie i proste ciasto jogurtowe
Pyszne, wilgotne jogurtowe ciasto z orzechami włoskimi 😍Swój karmelowy kolor zawdzięcza cukrowi trzcinowemu, więc jeśli użyjecie białego będzie zdecydowanie jaśniejsze. Jestem zachwycona tym, jak świetnie smakuje z orzechami włoskimi 😀 Mam wrażenie, że zyskują w nim wyjątkowy aromat. Natomiast... samo ciasto jest bazą do wszelakich wariacji i kombinacji. Zamiast orzechów włoskich możecie użyć migdałów, posiekanej czekolady czy owoców dowolnie przez siebie wybranych (myślę, że ok 300 - 400 g wystarczy). Twardsze, jak jabłka czy gruszki polecam wmieszać pod sam koniec w ciasto, a delikatniejsze np. truskawki, maliny, jagody - wyłożyć na sam wierzch. Polecam! 😍
Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki jogurtu naturalnego (370 g)
- 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 4 jajka
- 1 i 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g orzechów włoskich (możecie pominąć lub zastąpić płatkami migdałów
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i cukrem. W osobnym naczyniu wymieszać jogurt, jajka i olej. Mokre składniki krótko wymieszać z suchymi składnikami na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 24 cm x 24 cm. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 40 minut.
Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz