Ciasteczka z chałwą i orzechami na palonym maśle

Jakie warunki trzeba by był spełnić, żeby nie polubić tych ciastek? Nie lubić chałwy, czekolady albo orzechów. Jeżeli żadna z wymienionych opcji Was nie dotyczy jest wysoce prawdopodobne, że uznacie te ciastka za smaczne, a nawet pyszne 😀
Kto chętny, niech zabiera się za palenie masła, siekanie czekolady i orzechów i krojenie chałwy 😍


Składniki:
  • 225 g masła
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/4 sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g chałwy
  • 150 g czekolady deserowej
  • 100 g orzechów włoskich

Przygotować spalone masło: 150 g masła umieścić w rondelku z grubym dnem (resztę odłożyć), podgrzewać na średnim ogniu aż masło będzie stopione i złote (często mieszając). Zwiększyć temperaturę i gotować do momentu, aż masło zmieni kolor na bursztynowy i osiągnie orzechowy zapach (mieszać co jakiś czas). Masło powinno zacząć się pienić, a na dnie osadzać cząsteczki przypalonego masła. Gotowe masło przelać przez sito do naczynia i schłodzić w lodówce przez 30 minut (co jakiś czas mieszając). Schłodzone masło wyjąć, zważyć i zwykłym masłem uzupełnić je do wagi 225 gram.
Masło umieścić w misce razem z cukrem trzcinowym i utrzeć na średnich obrotach (ok. 5 minut)  na gładką i puszystą masę. Dodać jajko i ponownie utrzeć na gładką masę. Wsypać połowę porcji mąki wymieszanej z solą, sodą i proszkiem do pieczenia, zmiksować na wolnych obrotach. Wsypać pozostałą część suchych składników. Dodać posiekaną czekoladę i orzechy, wymieszać łyżką. Na sam koniec dodać pokrojoną w większe kawałki chałwę i również wymieszać drewnianą łyżką uważając by chałwa rozpadła się w jak najmniejszym stopniu.
Cisto schłodzić przez 30 minut w lodowce. Po tym czasie wyjąć, formować kulki i układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (9 kulek na blachę z piekarnika).
Piec 12 minut w temperaturze 180 stopni C, po 8 minutach pieczenia blachę z ciasteczkami energicznie potrząsnąć tak by środek ciastka lekko się rozlał, proces ten powtórzyć po 2 minutach pieczenia i kolejnych dwóch (łącznie 3 razy).
Upieczone ciasteczka zostawić na blasze przez ok. 5 minut.


SMACZNEGO 😊



Komentarze

Popularne posty