Batony pełne energii czyli owsiane batoniki z bakaliami
Batoniki pełne dobrej energii. Idealne by gdzieś pójść, wyruszyć - oczywiście zabierając je ze sobą😍 Ich bazą są płatki owsiane. Dodatki możecie dowolnie zmieniać, choć należy pamiętać o orzechach - one dają przyjemną przyjemność chrupania 😉 Znajdziecie też w nich morele, żurawinę, siemię lniane i słonecznik. Całość łączy masa z masła migdałowego, miodu i oleju kokosowego 😊
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1/3 szklanki słonecznika
- 70 g suszonej żurawiny (mogą być rodzynki)
- 70 g suszonych moreli (najlepiej niesiarkowanych)
- 100 g orzechów laskowych
- 50 g migdałów
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 150 g miodu
- 30 g oleju kokosowego (lub masła)
- 75 g masła migdałowego
Płatki owsiane rozsypać równomiernie na blasze razem ze słonecznikiem i orzechami laskowymi,. Prażyć przez 10 minut w temperaturze 175 stopni C (w połowie czasu warto je przemieszać).
Podprażone płatki, orzechy i słonecznik przesypujemy do miski. Dodajemy migdały, pokrojone w paski morele, suszoną żurawinę i siemię lniane.
Miód, masło migdałowe i olej kokosowy umieszczamy w rondelku i podgrzewamy (nie doprowadzać do wrzenia) tak by masa się upłynniła (będzie gęsta). Masę przelać do miski i dokładnie wymieszać.
Całość przełożyć na blachę (25 cm x 25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać. Na wierzch położyć drugi płat papieru i docisnąć masę rękami (powinna być dobrze ubita). Zdjąć papier z wierzchu. Piec w temperaturze 175 stopni przez ok 20 minut, aż wierzch się zarumieni.
Po wyjęciu z piekarnika masę obciążyć (opakowaniem mąki, cukru, mleka w kartonie). Dzięki obciążeniu batoniki będą dobrze ubite i nie będą się kruszyć przy krojeniu.
Kiedy masa całkowicie przestygnie pokroić ją na kształt batoników.
SMACZNEGO 😊
Podprażone płatki, orzechy i słonecznik przesypujemy do miski. Dodajemy migdały, pokrojone w paski morele, suszoną żurawinę i siemię lniane.
Miód, masło migdałowe i olej kokosowy umieszczamy w rondelku i podgrzewamy (nie doprowadzać do wrzenia) tak by masa się upłynniła (będzie gęsta). Masę przelać do miski i dokładnie wymieszać.
Całość przełożyć na blachę (25 cm x 25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać. Na wierzch położyć drugi płat papieru i docisnąć masę rękami (powinna być dobrze ubita). Zdjąć papier z wierzchu. Piec w temperaturze 175 stopni przez ok 20 minut, aż wierzch się zarumieni.
Po wyjęciu z piekarnika masę obciążyć (opakowaniem mąki, cukru, mleka w kartonie). Dzięki obciążeniu batoniki będą dobrze ubite i nie będą się kruszyć przy krojeniu.
Kiedy masa całkowicie przestygnie pokroić ją na kształt batoników.
SMACZNEGO 😊
mentuOom-taSaint Paul Brent Dawson Crack
OdpowiedzUsuńblonanlibig
evocPqui-ta Jenny Buckley OCCT Perestroika 11.0.11
OdpowiedzUsuńLink
VMware Player
program
unarledpe