Sernik orzechowy (z orzechów włoskich)

Jest słodki lecz obłędnie pyszny! I na tym mogłabym skończyć opis 😍 Ma cudownie mocno orzechowy spód gdzie słodycz miodu daje się we znaki, a podprażone zmielone orzechy w masie serowej dodatkowo podbijają smak. Mimo wszystko sernik jest delikatny i pyszny, ale to już zdaje się pisałam 😉 Niech Wam jego słodycz przyjemną będzie 💗


Kruchy spód:

  • 175 g zbożowych ciastek (użyłam belvita - nie zawierają oleju palmowego)
  • 50 g masła
Orzechowy spód:
  • 55 g masła
  • 3/4 szklanki płynnego miodu (lub syropu roślinnego)
  • 150 g orzechów włoskich
  • 2 jajka
Masa serowa:
  • 750 g twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g zmielonych na mączkę podprażonych na suchej patelni orzechów włoskich
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Ciasteczka rozkruszyć (wałkiem lub w malakserze). Masło stopić w rondelku, dodać pokruszone ciasteczka i wyłożyć na spód tortownicy (wcześniej wyłożony papierem do pieczenia) o średnicy 23 cm. Spód podpiec przez 8 minut w temperaturze 175 stopni C.
Orzechy krótko posiekać tak by zostały w dużych kawałkach. Płynny miód i masło połączyć z jajkami, wymieszać, dodać orzechy i całość gotować (na małym ogniu) do zgęstnienie masy (często mieszając). Masę rozprowadzić na podpieczonym spodzie.
Twaróg, ser mascarpone, zmielone na mączkę orzechy włoskie, jajka, ekstrakt z wanilii, mleko skondensowane i obie mąki umieścić w misce i zmiksować do połączenia składników. Gotową masę serową przelać na orzechowy spód. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 60 minut. Sernik studzić najpierw uchylając drzwiczki piekarnika, a kiedy ostygnie do temperatury pokojowej, schłodzić w lodówce (najlepiej pozostawić na całą noc).


SMACZNEGO 😊



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty